Life & Arts Κυριακή 26/09/2021, 22:23
ΣΠΟΡ

UEFA: Η τελευταία της ευκαιρία να εξορθολογήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;

UEFA: Η τελευταία της ευκαιρία να εξορθολογήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;

Ένα βήμα πριν το τελικό στάδιο βρίσκεται το ταμείο ύψους 7 δισ. ευρώ το οποίο προορίζει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, η UEFA, προκειμένου να βοηθήσει τους συλλόγους και συνεπακόλουθα το ίδιο το άθλημα να ανακάμψουν από την πανδημία.

Βάσει του σχεδιασμού, από το ταμείο αυτό θα κατευθυνθούν κεφάλαια με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού προς τους συλλόγους, ούτως ώστε να αναδιαρθρώσουν τα υπάρχοντα χρέη τους.

Εντούτοις στην ευρωπαϊκή ήπειρο πληθαίνουν οι φωνές κυρίως από τις μικρότερης δυναμικής ομάδες, ότι τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν στους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, η πλειοψηφία των οποίων είναι υπερχρεωμένοι. Η κατάκτηση τίτλων είτε σε εθνικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτός των ελάχιστων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, απαιτεί ακριβές μεταγραφές για τις οποίες οι ομάδες δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα κι επιλέγουν τον δρόμο της επιβάρυνσης των ισολογισμών τους με μεγάλου ύψους χρέη.

Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Τότεναμ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Γιουβέντους βρίσκονται στην κορυφή της λίστας KPMG Football Benchmark με τις πιο χρεωμένες ομάδες της Ευρώπης, για το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2020.

Για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η συγκυρία μόνο ιδανική δεν μοιάζει, καθώς είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από το «αντάρτικο» των 12 από τους πιο ισχυρούς συλλόγους της Ευρώπης, οι οποίοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους κλειστό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όχι όμως υπό «την σκέπη» της UEFA. Το εγχείρημα στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία, καθώς οι φίλαθλοι των «αποστατών» ξεσηκώθηκαν κρίνοντας ότι οι αγαπημένες τους ομάδες θυσιάζουν τα πάντα στον βωμό του χρήματος.

Οι oμάδες αυτές που προσπάθησαν να δημιουργήσουν την European Super League, είναι και αυτές με τα υπέρογκα χρέη όπως η Μπαρτσελόνα (πέραν του 1 δισ. ευρώ), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Γιουβέντους. Άλλωστε για τον καταλανικό σύλλογο, η κακή διαχείριση των οικονομικών και η έλλειψη ρευστότητας, ήταν ο λόγος για να αποχωρήσει αυτό το καλοκαίρι το μεγαλύτερο αστέρι της και ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (για κάποιους ο κορυφαίος), Λιονέλ Μέσι. 

UEFA: Η τελευταία της ευκαιρία να εξορθολογήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;-1

Οι μικρότεροι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ερίζουν ότι μετά την απροσδόκητη εξέλιξη των πραγμάτων εξαιτίας της πανδημίας, ίσως αυτή είναι μια ευκαιρία για την UEFA να εξορθολογήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Για τον Μπαρτ Βερχάγκε, τον βασικό μέτοχο της πρωταθλήτριας Βελγίου Μπριζ, οι αποφάσεις της UEFA μοιάζουν με μονόδρομο, καθώς θεωρεί ότι οι διευκολύνσεις στα δάνεια δεν πρέπει να αφορά τους χρεωμένους συλλόγους.

«Αυτή η διευκόλυνση στον δανεισμό δεν πρέπει να κατευθυνθεί προς τους συλλόγους που δεν έχουν κάνει καμιά προσπάθεια να δημιουργήσουν υγιείς ισολογισμούς όπως η Μπαρτσελόνα». Δεν τους αξίζουν τα χρήματα», δηλώνει κατηγορηματικά.

Από τη μεριά του ο Πολ Κόνγουεϊ της Pacific Media, ένας αμερικανικός επενδυτικός όμιλος που έχει στην ιδιοκτησία του μια ομάδα ευρωπαϊκών συλλόγων, όπως η Μπάρνσλεϊ στην Αγγλία και η Νανς στη Γαλλία, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια διασφάλισης (underwriting) στον τρόπο που θα διανεμηθούν τα κεφάλαια.

«Η έλλειψη προτύπων underwriting και η έλλειψη σαφούς προγράμματος για την αποπληρωμή θα ενθαρρύνει τους υπερχρεωμένους συλλόγους να συνεχίσουν να υπερβάλλουν», δήλωσε στο Bloomberg.

«Αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ανταμοιβή για την καλή διαχείριση και την οικονομική πειθαρχία, όχι να για να διασωθούν οι ομάδες που κάνουν κατάχρηση των χρημάτων», υποστηρίζει ο Τζόρνταν Γκάρντνερ, συνιδιοκτήτης της Χέλσινγκορ, ομάδας από τη Δανία.

Την περασμένη εβδομάδα οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους ανέφεραν συνδυασμένες ζημίες άνω των 370 εκατ. δολαρίων, αφού τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων σχεδόν μηδενίσθηκαν εξαιτίας της Covid-19. Οι μικρότερες ευρωπαϊκές ομάδες της Ευρώπης υπέφεραν ακόμη περισσότερο, καθώς εκείνες που δεν αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τις εισπράξεις των εισιτηρίων, παρά από αυτά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

«Το ποδόσφαιρο έχει γίνει μια επιχείρηση στην οποία ο νικητής τα παίρνει όλα», υπογραμμίζει ο Ίλια Κένζινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Μπόχουμ 1848 η οποία φέτος προβιβάστηκε στην κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία της Γερμανίας, τη Μπουντεσλίγκα. «Αυτή η λογική θα μπορούσε στο τέλος να καταστρέψει όλο το οικοδόμημα. Υπάρχουν ομάδες που δυσκολεύονταν πριν από την κρίση της πανδημία. Η πρόσβαση σε μια τέτοια διευκόλυνση θα τους επαναφέρει στη σωστή πορεία ή θα τους μεγαλώσει τα προβλήματα στο μέλλον», διερωτάται.

Η UEFA εξετάζει σχέδια για να περιορίσει την οικονομική ισχύ των ομάδων με δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες, όπως η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Σίτι ή η Παρί Σεν Ζερμέν συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών Chelsea και Manchester City, θέλοντας να εισάγει όρια στους μισθούς των ποδοσφαιριστών, το περιβόητο salary cup που εφαρμόζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο ΝΒΑ και προσδιορίζει ένα συγκεκριμένο ποσό για τα συμβόλαια των παικτών. Έτσι οι ομάδες μπορούν να συνάψουν συμβόλαια μέχρι ένα όριο και κρίνουν εκείνες πώς θα διαθέσουν τα χρήματα κατά περίπτωση.

Ωστόσο πίσω στην Ευρώπη, αρκετοί είναι εκείνοι ανησυχούν ότι οποιαδήποτε πιθανή χρηματοδότηση διατεθεί στις ομάδες στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

«Η παροχή αυτής της διευκόλυνσης δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω ανισότητα στο  ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δήλωσε ο Jacco Swart, διευθύνων σύμβουλος της European Leagues, η οποία εκπροσωπεί πρωταθλήματα όπως τη Λετονίας, της Ισλανδίας και του Καζακστάν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News