Life & Arts Παρασκευή 11/12/2020, 15:17
ΓΑΛΛΙΑ

Οικονομική «ανάσα» σε μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους

Οικονομική «ανάσα» σε μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους

Με 35 εκατ. ευρώ προτίθεται να ενισχύσει η Γαλλία τα μουσεία, τα θέατρα και τους κινηματογράφους, όπως αποκάλυψε σήμερα Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού Ροζελίν Μπασελό, μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να παραμείνουν οι συγκεκριμένοι χώροι κλειστοί για τρεις εβδομάδες μέχρι νεωτέρας.

Βάσει του προηγούμενου σχεδιασμού οι χώροι αυτοί ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν την ερχόμενη Πέμπτη, εντούτοις ο αριθμός των κρουσμάτων ο οποίος παραμένει επίμονα σε υψηλά επίπεδα, ανάγκασε το Παρίσι σε αναθεώρηση των σχεδίων.

Η παράταση των μέτρων ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία κυρίως στους ιδιοκτήτες των θεάτρων και των κινηματογράφων, που βλέπουν ότι πλέον χάνουν τα έσοδα από μια από τις καλύτερες εισπρακτικά περιόδους αυτή των Χριστουγέννων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM η Μπασελό, χαρακτήρισε την απόφαση «σπαρακτική», ωστόσο όπως τόνισε αν άνοιγαν οι χώροι αυτοί στις 15 Δεκεμβρίου και έκλειναν ξανά τον Ιανουάριο, θα «σκότωνε» τον τομέα του πολιτισμού.

Όπως τόνισε τα Ηλύσια Πεδία έχουν χορηγήσει ήδη οικονομική βοήθεια στον τομέα και όπως «είπα στον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, θα χρειασθούμε επιπλέον 35 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να βοηθήσουμε τον κλάδο να επιβιώσει έως το τέλος του έτους. Ξέρω ότι τα χρήματα θα τα εξασφαλίσω».

Ο καινούργιος σχεδιασμός προβλέπει τα μουσεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα ανοίξουν ξανά στις αρχές του Ιανουαρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στα τέλη Οκτωβρίου ότι το lockdown για να περιορισθεί η εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημία του κορωνοϊού θα αρθεί μερικώς στις 15 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων υποχωρούσε κάτω από τα 5.000. Χθες Πέμπτη τα κρούσματα ανήλθαν στα 13.750.

Η Εθνική Ομοσπονδία Κινηματογράφων της Γαλλίας, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων δήλωσε «έκπληκτη από την απόφαση που πάρθηκε τελευταία στιγμή, δίχως πειστικές αποδείξεις».

Από τη μεριά του ο ηθοποιός Πιερ Νινέ με ανάρτησή του στο Twitter υποστήριξε ότι «είναι σκληρό να σκέφτεσαι ότι τα καταστήματα, τα αεροπλάνα και τα σούπερ μάρκετ μπορούν να υποδεχθούν τον κόσμο, αλλά όχι οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, που έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να καταστούν ασφαλείς χώροι».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News