LIFE & ARTS

Τα ντοκιμαντέρ έρχονται σπίτι μας, δωρεάν και online

Τα ντοκιμαντέρ έρχονται σπίτι μας, δωρεάν και online

Οι κινηματογραφικές αίθουσες παραμένουν -και θα παραμένουν για καιρό ακόμα- ερμητικά κλειστές, ωστόσο οι άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με τον κινηματογράφο βρίσκουν τρόπους να μοιραστούν τις αγαπημένες ταινίες τους με το κοινό. Τέτοιοι είναι και εκείνοι που αποτελούν την ομάδα του Exile Room, η οποία από τις 10 έως τις 14 Δεκέμβρη παρουσιάζει διαδικτυακά και δωρεάν το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «Docs in Exile Film Festival». Τι θα δούμε: τριάντα μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν έχουν προβληθεί ξανά στην Ελλάδα. 

The Weight of All the Beauty

The Weight of All the Beauty

Όσο για τα θέματα αυτά ακολουθούν δύο βασικούς άξονες. Από την μια το αφιέρωμα «Working Girls», για όλα τα κορίτσια που έχουν πολεμήσει διεκδικώντας ίσα δικαιώματα στον χώρο εργασίας. Από μια ομάδα θαρραλέων γιατρών που τρέχουν ένα παράνομο υπόγειο νοσοκομείο στη Συρία, μέχρι τρεις αδελφές στην καρδιά της Νέας Υόρκης που αρνούνται να πουλήσουν το παλαιοβιβλιοπωλείο τους, οι ιστορίες των δυναμικών γυναικών αποτελούν παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους. Από την άλλη υπάρχουν οι «Queer Stories», ιστορίες διαφορετικότητας που θα μας βοηθήσουν να δούμε τον κόσμο με άλλο μάτι, ξεκινώντας από την δεκαετία του 1920 και προχωρώντας μέχρι τα ξέφρενα 80s και την σημερινή εποχή.

Mutts

Mutts

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τριπλό πρόγραμμα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τα οποία χωρίζονται επίσης στις υποκατηγορίες «Crossing Divides» (ταινίες που μηδενίζουν αποστάσεις και πολιτιστικές διαφορές), «Human Geographies» (το ανθρώπινο σώμα ως τοπίο) και «Modern Families» (επιλεκτικές συγγένειες και δεσμοί αίματος κάθε είδους και περιγραφής). Ολες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες όπως είπαμε δωρεάν και με ελληνικούς υπότιτλους στην πλατφόρμα online.filmfestival.gr, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο και στηρίζει την διοργάνωση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News