Life & Arts Δευτέρα 7/12/2020, 12:29 ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ
LIFE & ARTS

«Βινύλιο» δια χειρός Σκορσέζε

«Βινύλιο» δια χειρός Σκορσέζε

Η ΕΡΤ2 συνεχίζει να ανανεώνει το πρόγραμμά της, φέρνοντάς αυτή την φορά στην ελεύθερη τηλεόραση μια από τις καλύτερες μουσικές σειρές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Οχι τυχαία, στο τιμόνι του «Vinyl» του ΗΒΟ, που θα προβάλεται από αύριο και κάθε Τρίτη-Τετάρτη (12 τα μεσάνυχτα), βρίσκεται ο σπουδαίος Μάρτιν Σκορσέζε παρέα με τον «μύθο», Μικ Τζάγκερ.

Πρωταγωνιστής του «Vinyl» είναι ο Ρίτσι Φινέστρα, μουσικός παραγωγός και ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας στη Νέα Υόρκη του 1973. Αρχές του ’70· υπάρχει κόσμος που θα σκότωνε για να γυρίσει πίσω σ’ εκείνη τη μαγική για τη ροκ κουλτούρα περίοδο και να δει από κοντά σε δράση τα ιερά τέρατα της μουσικής, στο απόγειο της δημιουργικής τους καριέρας. Και ποιος αρμοδιότερος να δώσει τον τόνο σε ένα τέτοιο νοσταλγικό πρότζεκτ από τον επικεφαλής των Rolling Stones, τον άνθρωπο δηλαδή που έζησε την εποχή εκείνη «από πολύ μέσα».«Βινύλιο» δια χειρός Σκορσέζε-1

Οπως είπαμε, το «Vinyl» δεν επικεντρώνει τη δράση του σε κάποιον συγκεκριμένο μουσικό ή μπάντα. Ο ήρωάς του, ερμηνευμένος άψογα από τον Μπόμπι Καναβάλε του «Boardwalk Empire» (ΗΒΟ), καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει στη δουλειά του εκατοντάδες μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα (από τα πιο σοβαρά μέχρι τα πλέον κωμικά), ενώ ταυτόχρονα παλεύει με τους δικούς του εσωτερικούς δαίμονες και τις εξαρτήσεις. Στο πλευρό του η σύζυγός του Ντέβον (στο ρόλο η πανέμορφη Ολίβια Γουάιλντ), πρώην μούσα του Αντι Γουόρχολ και πνευματικό τέκνο του περίφημου «Factory». Εκτός αυτών, η σειρά εισάγει ακόμα πλήθος χαρακτήρων, λιγότερο ή περισσότερο μόνιμων, οι οποίοι σχηματίζουν τον καμβά μιας ιδιαίτερης μουσικής βιομηχανίας, βυθισμένης στα ναρκωτικά και στις σεξουαλικές απολαύσεις.«Βινύλιο» δια χειρός Σκορσέζε-2

Σε κάθε επεισόδιο παρουσιάζεται εν είδει γκεστ και ένας σταρ της εποχής. Το ίδιο γίνεται περίπου και με τα διάφορα μουσικά ρεύματα, έστω με κάποιους απαραίτητους αναχρονισμούς. Ο γιος του Μικ Τζάγκερ, Τζέιμς, για παράδειγμα, εμφανίζεται ως πρώιμος πάνκερ, κάπως νωρίτερα από τους πραγματικούς εκπροσώπους του είδους στη Νέα Υόρκη, ωστόσο αυτό δεν βλάπτει. Απολαυστική είναι επίσης η ατάκα ενός χαρακτήρα, περιγράφοντας τη μουσική ενός νεαρού πιονιέρου του χιπ χοπ: «Παίζει δύο δίσκους ταυτόχρονα», λέει, ελλείψει ακριβέστερης εικόνας. Οσο για τη μουσική επένδυση της σειράς, δεν χρειάζεται να πούμε ποιος την επιμελείται. Είναι εκείνος που έχει μια μικρή συμπάθεια για τον… Διάβολο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News