LIFE & ARTS

Ο θρυλικός Μπομπ Ρος έρχεται στο Netflix

Ο θρυλικός Μπομπ Ρος έρχεται στο Netflix

Ανεξαρτήτως ηλικίας και σχέσης με την τέχνη, σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε πέσει πάνω σε μια από τις εκπομπές του Μπομπ Ρος. Ακόμα κι αν ψάχνατε χαλαρωτικά βίντεο για να σας πάρει ο ύπνος στο Youtube, όπου εσχάτως η καθησυχαστική φωνή του Αμερικανού καλλιτέχνη βρήκε μια ακόμα εφαρμογή.

Φυσικά για τους λίγο μεγαλύτερους ο Μπομπ Ρος είναι μύθος. Πρόκειται για τον άνθρωπο που μέσα στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 έβαλε ένα πινέλο στο χέρι του καθημερινού ανθρώπου, τόσο στην Αμερική όσο και στον υπόλοιπο κόσμο και τον προσκάλεσε να ζωγραφίσει. Του έδειξε μάλιστα έναν τρόπο να το κάνει, θαυμαστά αποτελεσματικό ακόμα και για κάποιον που βρίσκεται σε πολύ ερασιτεχνικό επίπεδο.

Για όσους πάντως δεν είναι εξοικειωμένοι, το ντοκιμαντέρ του Νetflix με τίτλο «Μπομπ Ρος: Χαρούμενα Ατυχήματα, Προδοσία και Απληστία» είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν αυτή την χαρισματική προσωπικότητα, η οποία έφυγε από την ζωή το 1995, ωστόσο πρόλαβε ως τότε να σκορπίσει την «Χαρά της ζωγραφικής» -όπως λεγόταν η πολυετής εκπομπή του- ενώ η κληρονομιά που άφησε παραμένει ζωντανή και σήμερα.

Μέσα από το γεμάτο λεπτομέρειες ντοκιμαντέρ αναδύεται πράγματι η προσωπικότητα του Ρος, ενός ανθρώπου εξαιρετικά γενναιόδωρου, λάτρη της φύσης και της ζωγραφικής, ο οποίος είχε παράλληλα μια άσβεστη λαχτάρα να επικοινωνεί με το κοινό και να μοιράζεται μαζί του την δουλειά του. Από την άλλη, ένα μεγάλο μέρος του φιλμ αφιερώνεται σε όσα ελάχιστη σχέση έχουν με την τέχνη, αλλά αφορούν την εμπορική εκμετάλλευση του ονόματος Μπομπ Ρος, το οποίο ακόμη και σήμερα αποτελεί μια μικρή βιομηχανία, η οποία παράγει πολλά εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Είναι μάλιστα σοκαριστικό να μαθαίνει κανείς πως τόσο ο μοναχογιός του Ρος, όσο και η τελευταία του σύζυγος, δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την αυτοκρατορία, την οποία καρπώνονται αποκλειστικά οι πρώην συνεργάτες του καλλιτέχνη. Η «Προδοσία» και η «Απληστία» του τίτλου προφανώς αφορούν το συγκεκριμένο κομμάτι, ωστόσο αυτό που ο κόσμος θα θυμάται για πάντα από τον Μπομπ Ρος είναι τα «Χαρούμενα Ατυχήματα», όπως εκείνος πολύ παραστατικά περιέγραφε τα μικρά απρόοπτα που γεννούν ιδέες και δημιουργικότητα είτε πάνω στον καμβά είτε στην ίδια την ζωή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News