LIFE & ARTS

Ένα Hall of Fame (περίπου) Rock and Roll

Ένα Hall of Fame (περίπου) Rock and Roll

Όπως συμβαίνει στο μπάσκετ, έτσι και στην μουσική, οι κορυφαίοι όλων των εποχών έχουν το δικό τους κλειστό, τιμητικό κλαμπ: το Rock and Roll Hall of Fame. Μην σας ξεγελά ο τίτλος, ο οποίος μπορεί να «δείχνει» συγκεκριμένο μουσικό είδος, ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια στην συγκεκριμένη λίστα δεν περιλαμβάνονται μόνο οι θρύλοι του ροκ και των ηλεκτρισμένων μελωδιών, αλλά ουσιαστικά όλοι όσοι αφήνουν το στίγμα τους στην ποπ (με την έννοια της δημοφιλίας) μουσική κουλτούρα.

Φέτος για παράδειγμα, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, στην ειδική τελετή που θα διεξαχθεί στο Κλίβελαντ των Η.Π.Α. θα εισαχθεί στο Rock and Roll Hall of Fame, o Jay-Z. Ράπερ, μουσικός παραγωγός και… σύζυγος της Μπιγιόνσε, ο Αφροαμερικανός καλλιτέχνης είναι ίσως ο πιο επιδραστικός άνθρωπος της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Η τεράστια άνοδος και η κυριαρχία του χιπ-χοπ μαζί με τα μυριάδες υποείδη του, είναι σε μεγάλο βαθμό, δικό του έργο, οπότε δεν μοιάζει παράξενο ότι οι ψηφοφόροι του HoF τον επέλεξαν ήδη από την πρώτη χρονιά, κατά την οποία πληρούσε τις προϋποθέσεις εισαγωγής -μεταξύ άλλων πρέπει να έχουν περάσει 25 χρόνια από την κυκλοφορία του παρθενικού δίσκου του καλλιτέχνη.

Μάλιστα την αρκετά σπάνια αυτή τιμή θα απολαύσουν φέτος για πρώτη φορά δύο υποψήφιοι, αφού μαζί με τον Jay-Z θα εισαχθούν στο HoF και οι Foo Fighters. Οσον αφορά τους τελευταίους βέβαια μιλάμε όντως για καθαρό ροκ, με τον επικεφαλής τους, Ντέιβ Γκρολ, να μπαίνει για δεύτερη φορά στο κλαμπ, μετά το 2014 όταν και εισήχθη ως μέλος των Nirvana.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Η Τίνα Τέρνερ και η Κάρολ Κίνγκ γίνονται μόλις η δεύτερη και η τρίτη γυναίκα που μπαίνουν για δεύτερη φορά στο Hall of Fame, σε αυτή την περίπτωση ως solo καλλιτέχνιδες, με τους ψηφοφόρους να δείχνουν έτσι την αναγνώρισή τους σε αυτές τις δύο κορυφαίες φωνές.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στον… προθάλαμο του Hall of Fame, θα βρεθούν οι Kraftwerk, οι οποίοι θα λάβουν το Early Influence Award. Αν κάποιος βέβαια πάρει υπόψιν την τεράστια επιρροή του σχήματος στον σύγχρονο ροκ και ηλεκτρονικό ήχο, είναι να απορεί που δεν είναι ήδη μέλη του «κανονικού» κλαμπ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News