Life & Arts Παρασκευή 23/04/2021, 15:19
LIFE & ARTS

Ένα Adagio για τις ημέρες του Πάσχα

Ένα Adagio για τις ημέρες του Πάσχα

Τα τελευταία χρόνια τέτοιον καιρό, η δεξιοτέχνης του εκκλησιαστικού οργάνου, Ουρανία Γκάσιου, παίρνει τη θέση της στην σκηνή «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής, έτοιμη να στείλει στο κοινό του καταρράκτες των κατανυκτικών μελωδιών που συνοδεύουν τις μέρες του Θείου Πάθους. Λόγω των γνωστών περιστάσεων ωστόσο, ο κύκλος «Αdagio – Μουσική για τις ημέρες του Πάσχα» θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά διαδικτυακά, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων (25/4) και συνεχίζοντας την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη. Οι τρεις συναυλίες, στις οποίες συμμετέχουν αγαπημένοι Ελληνες καλλιτέχνες, συνδυάζουν μελωδίες από την Ανατολή και την Δύση, πάντα στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Οπως είπαμε, η αρχή θα γίνει με πρωταγωνιστή το επιβλητικό εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου και την Ουρανία Γκάσιου, η οποία με τίτλο «Από το Πάθος στην Ανάσταση», επιλέγει για το πρόγραμμα αριστουργηματικές θρησκευτικές συνθέσεις και αποσπάσματα έργων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, του Γιοχάνες Μπραμς, της Ζαν Ντεμεσιέ, του Σάιμον Τζόνσον και του Σαρλ-Μαρί Βιντόρ.

Η συνέχεια δίνεται την Μεγάλη Δευτέρα, με το διακεκριμένο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα παρουσιάσει σπάνιες αλλά και γνωστές παρτιτούρες μεγάλων συνθετών του Μπαρόκ, προσαρμοσμένες στο πασχαλινό κλίμα, ερμηνεύοντας μάλιστα με όργανα εποχής ή πιστά αντίγραφά τους μέσα από μια ιστορικά ορθή απόδοση. Η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα και το υπόλοιπο σχήμα αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο μπαρόκ κοντσέρτα και σονάτες των Τέλεμαν, Χέντελ, Μαντσίνι και άλλων συνθετών.

Ακόμα πιο ιδιαίτερη είναι η τελευταία μέρα του Adagio (27/4), εκεί όπου ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα δώσει μια συναυλία αφιερωμένη σε μοιρολόγια της Μεσογείου γύρω από τον θρήνο και την λύτρωση.

Με επίκεντρο την Κρήτη από την μεταπολεμική εποχή μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα κομμάτια από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τα Βαλκάνια, τα οποία θα παρουσιάσουν η Ελένη (τραγούδι) και η Σουζάνα Βουγιουκλή (τραγούδι, κιθάρα, πιάνο). Ωρα έναρξης όλων των συναυλιών στις 8.30 μ.μ., η μετάδοση γίνεται δωρεάν μέσα από το σάιτ (megaron.gr), το Facebook και το κανάλι του Μεγάρου στο Youtube.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News