Life & Arts Σάββατο 10/04/2021, 09:26
LIFE & ARTS

Παίρνοντας πίσω τη δύναμη του ονόματος

Παίρνοντας πίσω τη δύναμη του ονόματος

Eνα ενδιαφέρον καινούριο κίνημα πάει να δημιουργηθεί στον χώρο του θεάματος, ύστερα από την πρόσφατη απόφαση της διάσημης ηθοποιού Θάντι Νιούτον («Westworld») να αποκαταστήσει την ακριβή γραφή του ονόματός της (Thandiwe αντί για Thandie), διορθώνοντας έτσι μια «ανορθογραφία» που την ακολουθούσε σε ολόκληρη την καριέρα της. Φυσικά το λάθος εξαρχής δεν ήταν τυχαίο, αφού η αγγλοσαξονική προφορά και γραφή του ονόματός της ήταν σίγουρα πολύ προτιμότερη για τους παραγωγούς και τους διανομής ταινιών κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Με την επαγγελματική της καταξίωση πια δεδομένη και μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αναφοράς στις προγονικές ρίζες, η Νιούτον ουσιαστικά πλέον απαιτεί το όνομά της να αναγράφεται σωστά στα μελλοντικά της πρότζεκτ, με την ορθογραφία δηλαδή που προέρχεται από την γλώσσα των Ζουλού. Η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το όνομά μου. Πάντα ήταν αυτό. Τώρα παίρνω πίσω κάτι που είναι δικό μου».

Δεν είναι όμως η μόνη. Λίγες μέρες αργότερα η επίσης ηθοποιός, Τάνια Φίαρ, έγραψε σε ένα ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το πλήρες όνομά μου είναι Tanyaradzwa -το οποίο σημαίνει “είμαστε ανακουφισμένοι”, ονομάστηκα έτσι επειδή γεννήθηκα την χρονιά που πέθανε ο παππούς μου».

Τα περί καινούριας τάσης βέβαια που αναφέραμε στην αρχή δεν είναι και τόσο ακριβή, μιας και είναι αρκετές ιστορικά οι περιπτώσεις, κυρίως από τον χώρο του αθλητισμού, όπου έχουμε αλλαγές ονομάτων. Η πιο διάσημη όλων φυσικά είναι αυτή του Μοχάμεντ Αλι, ο οποίος απαρνήθηκε το χριστιανικό Κάσιους Κλέι, αν και εκεί ο λόγος ήταν περισσότερο θρησκευτικός. Σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αυτοπροσδιορίζεται, ειδικά στο θεμελιώδες θέμα του ονόματος, είναι προφανώς αναφαίρετο.

Από την άλλη είναι γεγονός πως ιδιαίτερα στον χώρο του κινηματογράφου και ακόμα περισσότερο σε εκείνον της μουσικής, οι καλλιτέχνες διαχρονικά αλλάζουν τα ονόματά τους, προκειμένου αυτά να ηχούν καλύτερα ή να είναι πιο ταιριαστά με την ταυτότητα του κοινού στο οποίο απευθύνονται. Τα παραδείγματα, ακόμα και τα πολύ σύγχρονα, είναι πάμπολλα, όμως με δεδομένο ότι θα θέματα ταυτότητας φυλής (και φύλου) βρίσκονται πια στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτισμικής ατζέντας, η μεταστροφή της κατάστασης είναι μάλλον θέμα χρόνου.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News