LIFE & ARTS

Ο «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών από το… Λένινγκραντ

Ο «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών από το… Λένινγκραντ

Αν νομίζετε πως ο Πίτερ Τζάκσον και οι στρατιές (κυριολεκτικά) των συντελεστών και του επιτελείου του ήταν οι πρώτοι που έφεραν σε πέρας την μεταφορά του επικού «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» στο σινεμά, έχετε λάθος. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η πρόσφατη κυκλοφορία στο Υοutube ενός σοβιετικού (!) «Αρχοντα», ο οποίος προβλήθηκε από την Leningrad Television το 1991 και έκτοτε θεωρούνταν χαμένος, μέσα και στον χαμό που ακολούθησε την κατάρρευση του καθεστώτος.

Πρόσφατα η ταινία επανεμφανίστηκε, με το ρωσικό κανάλι 5TV (θεωρείται διάδοχος της Leningrad Television) να την ποστάρει δωρεάν στην διαδικτυακή πλατφόρμα, σε δύο μέρη. Και είναι… υπέροχη. Το διάρκειας περίπου δύο ωρών «Khraniteli», όπως είναι ο ρώσικος τίτλος του, ξεκινά κανονικά την αφήγηση από το Σάιρ, την ειδυλλιακή χώρα των Χόμπιτ, όπου τα ξέγνοιαστα αυτά πλάσματα τρώνε, πίνουν και γλεντούν. Σύντομα ωστόσο η άφιξη του μάγου Γκάνταλφ και η αποκάλυψη του μυστικού του Δαχτυλιδιού θα φέρουν αναστάτωση και ο Φρόντο θα ξεκινήσει το ταξίδι του.

Οπως ακριβώς δηλαδή και το χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ. Εντάξει, όχι και ακριβώς μιας και κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως η σοβιετική παραγωγή είναι τόσο φτωχή σε μέσα και σκηνικά που ανά στιγμές μοιάζει με σχολική παράσταση. Πράγματι η προσέγγιση εδώ είναι κατά βάση θεατρική, ενώ τα πάντα, από τα οπερατικά κοστούμια μέχρι τα «ειδικά εφέ», είναι φτιαγμένα στο χέρι. Η δε δράση διακόπτεται συχνά από την παρουσία μιας γενειοφόρας μορφής, προφανώς του ίδιου του Τόλκιν, ο οποίος συμβάλει στην αφήγηση, καπνίζοντας αδιάκοπα και με μεράκι την πίπα του.

Και η ίδια η ιστορία βέβαια προσαρμόζεται στα ρωσικά δεδομένα. Η τρομερή Μόρντορ για παράδειγμα, δεν είναι το γνωστό μας άνυδρο τοπίο αλλά μια απέραντη χιονισμένη έκταση και το κάστρο του εχθρού μοιάζει με παλιό ανατολικοευρωπαϊκό οχυρό. Γενικώς όλη αυτή η (πολύ) low budget προσέγγιση, σε συνδυασμό με την γλώσσα και τις συχνά κωμικές πινελιές, δίνει στο σύνολο μια απολύτως καλτ χροιά, απλώς ακαταμάχητη. Η ταινία προς το παρόν δεν διαθέτει αγγλικούς υπότιτλους, εκτός από εκείνους της αυτόματης μετάφρασης, όμως όσοι είναι πραγματικοί λάτρεις του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», δεν θα έχουν πρόβλημα να την παρακολουθήσουν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News