LIFE & ARTS

Βρετανικό πακέτο-μαμούθ για τον πολιτισμό

Βρετανικό πακέτο-μαμούθ για τον πολιτισμό

Μια ισχυρή ένεση ρευστότητας ύψους 400 εκατομμυρίων λιρών προς τον χώρο του πολιτισμού ανακοίνωσε εχθές η βρετανική κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού, Ολιβερ Ντάουντεν. Από το συγκεκριμένο ποσό, που αποτελεί ουσιαστικά την δεύτερη δόση του πελώριου κονδυλίου των 1.57 δις λιρών που εξαγγέλθηκε το περασμένο καλοκαίρι, αναμένεται να επωφεληθούν πάνω από 2700 οργανισμοί και διοργανώσεις, που κινούνται γύρω από τις τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά.

Ανάμεσά τους είναι για παράδειγμα το διάσημο μουσικό φεστιβάλ του Glastonbury, το οποίο έχει ακυρωθεί τόσο το 2020 όσο και το 2021 και θα λάβει 900 χιλιάδες λίρες προκειμένου να επιβιώσει, αλλά και το θέατρο Young Vic (219 χιλιάδες λίρες), το οποίο παραμένει εδώ και καιρό κλειστό για το κοινό. «Είμαστε τόσο χαρούμενοι για αυτό το κονδύλι, σημαίνει πάρα πολλά για εμάς. Θα μας επιτρέψει να καλωσορίσουμε το κοινό πίσω στο θέατρο και κυρίως να επενδύσουμε στο μέλλον», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του τελευταίου, Κουάμε Κουέι-Αρμά.

Πράγματι ενώ η πρώτη δόση του Ιουλίου προοριζόταν καθαρά για την σωτηρία των διάφορων οργανισμών, η δεύτερη έχει στόχο να διευκολύνει το εκ νέου άνοιγμά τους, με όλες τις σχετικές συνθήκες ασφαλείας και την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, πράγματα δαπανηρά αλλά και κρίσιμα για την επαναλειτουργία των πολιτισμικών δραστηριοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα σημαντικό μέρος του ποσού (81 εκατ. λίρες) αποτελεί δάνειο, κυρίως προς οργανισμούς και ιδρύματα που εκτιμάται πως χρειάζονται απλώς μια ώθηση ώστε να σταθούν στα πόδια τους, ενώ άλλοι όπως για παράδειγμα οι ανεξάρτητες κινηματογραφικές αίθουσες, αντιμετωπίζουν άμεσο ζήτημα επιβίωσης και απαιτούν απευθείας ενίσχυση.

Στις τελευταίες θα μοιραστούν μέσω του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου (BFI) συνολικά 6.5 εκατ. λίρες, με 138 χιλιάδες να πηγαίνουν στην ιστορικότερη από αυτές, το περίφημο Phoenix του βόρειου Λονδίνου. Η σπουδαία ηθοποιός, Τζούντι Ντεντς, «προστάτιδα» και χορηγός του συγκεκριμένου σινεμά δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν μέρη όπου οι άνθρωποι συναντιούνται για μια κοινή εμπειρία και έχουν εμπνεύσει πολλούς, ώστε να ξεκινήσουν την καριέρα τους στην οθόνη. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να απολαύσουν και να πάρουν μέρος στην συλλογική εμπειρία της μεγάλης οθόνης».

Με πληροφορίες από theguardian.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News