Life & Arts Τετάρτη 20/01/2021, 15:46
LIFE & ARTS

SOS από τους Βρετανούς μουσικούς για τις περιοδείες μετά το Brexit

SOS από τους Βρετανούς μουσικούς για τις περιοδείες μετά το Brexit

Περισσότεροι από 100 Βρετανοί μουσικοί από τον Έλτον Τζον, τον Στινγκ, τον Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd έως τον Εντ Σίραν, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι οι μουσικές περιοδείες των Βρετανών καλλιτεχνών στην Ευρώπη μετά το Brexit απειλούνται.

Με επιστολή τους την οποία συνυπογράφουν όλοι οι μουσικοί και δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «The Times», κατηγορούν την κυβέρνηση Τζόνσον ότι δεν τήρησε τη δέσμευσή της να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ταξίδια των Βρετανών καλλιτεχνών στις χώρες μέλη να πραγματοποιούνται χωρίς βίζα.

Στη μακροσκελέστατη λίστα βρίσκονται μουσικοί και συγκροτήματα από όλα τα είδη μουσικής, από τους The Sex Pistols και τους Iron Maiden και τον σολίστ του βιολοντσέλου Σέκου Κάνε Μέισον, ο οποίος εμφανίσθηκε στον γάμο του πρίγκηπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ, έως τους Radiohead,  Έλτον Τζον, ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο Πίτερ Γκάμπριελ, ο Μπράιαν Ίνο, ο Λίαμ Γκάλαχερ και οι Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ των Queen. 

Επίσης την επιστολή υπέγραψε ο τραγουδιστής των The Who, ένας ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, ο οποίος στο παρελθόν δεν συμμεριζόταν τις ανησυχίες για το Brexit.

«Η συμφωνία με την Ε.Ε. έχει ένα τεράστιο κενό εκεί όπου θα έπρεπε να υπήρχε η υπόσχεση για ελεύθερη μετακίνηση των μουσικών: όποιος βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη θα χρειαστεί άδεια εργασίας, μια άδεια που συνεπάγεται κόστος και ένα «βουνό» εγγράφων για τον εξοπλισμό τους», αναφέρεται στην επιστολή. 

«Το επιπλέον κόστος θα καταστήσει πολλές περιοδείες μη βιώσιμες, ειδικά για τους νέους, αναδυόμενους μουσικούς που ήδη παλεύουν να επιβιώσουν εξαιτίας της απαγόρευσης των συναυλιών για τον κορωνοϊό».

Η Βρετανία αποχώρησε και επίσημα από την Ε.Ε. στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και έκτοτε οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα. 

Οι μουσικοί κάλεσαν την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια αμοιβαία συμφωνία που θα επιτρέπει τα ταξίδια των καλλιτεχνών, απουσία των ειδικών εγγράφων.

Από τη μεριά της η υπουργός Πολιτισμού Καρολάιν Ντάινατζ κατηγορεί την Ε.Ε., λέγοντας ότι εκείνη απέρριψε τις βρετανικές προτάσεις εκ μέρους των καλλιτεχνών, με τη βρετανική κυβέρνηση να δηλώνει ότι προτίθεται να συζητήσει περαιτέρω το θέμα με τις Βρυξέλλες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News