LIFE & ARTS

Γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα του ελληνικού σινεμά

Γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα του ελληνικού σινεμά

Παραμένοντας σταθερά δραστήριο και στον χώρο του σινεμά, το Onassis Culture συνεργάζεται από αυτή την εβδομάδα με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου φέρνοντας στις οθόνες μας, μέσω του καναλιού του στο Youtube, το πρόγραμμα «Σινεμά, Ανοιχτό». Το concept απλό: από τις 19 Φεβρουαρίου και για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, οι νικητές των Βραβείων Ιρις 2020, Σύλλας Τζουμέρκας, Ζαχαρίας Μαυροειδής και Διονύσης Σαμιώτης, επιλέγουν ο καθένας από δύο ελληνικές ταινίες που ενέπνευσαν το έργο τους και τους καθόρισαν ως κινηματογραφιστές.

Με αυτόν τον τρόπο το Ιδρυμα Ωνάση επιχειρεί να συνδέσει δημιουργούς του σινεμά από την προηγούμενη και την νέα γενιά, σε έναν καλλιτεχνικό διάλογο που απώτερο στόχο έχει φυσικά να διατηρήσει την επαφή μας με τον καλό κινηματογράφο για όσο χρόνο ακόμα οι αίθουσες παραμένουν κλειστές.

Την αρχή (19-21/2) κάνει ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο οποίος στα περασμένα Βραβεία Ιρις διακρίθηκε για την σκηνοθεσία του στο όντως πολύ καλογυρισμένο «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών». Ο καταξιωμένος δημιουργός επιλέγει αρχικά για εμάς τον «Φόβο» του Κώστα Μανουσάκη, μια από τις σπουδαιότερες κι όμως λιγότερο αναγνωρισμένες ταινίες του ελληνικού σινεμά. Μιλάμε για ένα ρεαλιστικό θρίλερ γυρισμένο το 1966, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε ένταση και βάθος τις καλύτερες ταινίες του είδους από το εξωτερικό. Με εκπληκτικές ερμηνείες από τον Ανέστη Βλάχο, τον Αλέξη Δαμιανό, την Μαίρη Χρονοπούλου αλλά και την νεαρότατη τότε, Ελενα Ναθαναήλ.

Η δεύτερη επιλογή του Τζουμέρκα είναι «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη από το 1999. Το έγκυρο Variety είχε γράψει σχετικά με την ταινία: «Μια σαρκαστική κωμωδία για την αγροτική ζωή που έχει διπλό στόχο: την εξέταση αφενός του χαρακτήρα του Ελληνα και αφετέρου της πονηριάς του στην παραβίωση της εξουσίας».

Και οι δύο ταινίες, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν στις 26-28/2 και στις 5-7/3 προβάλλονται δωρεάν και χωρίς χρονικό περιορισμό μέσα από το κανάλι του Onassis Culture στο Youtube.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News