LIFE & ARTS

Τα κινέζικα σινεμά των ρεκόρ και τα… παγωμένα

Τα κινέζικα σινεμά των ρεκόρ και τα… παγωμένα

Θετικά μηνύματα για την ταλαιπωρημένη από την πανδημία παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία φτάνουν τις τελευταίες ημέρες από το Χονγκ Κογνκ, εκεί όπου οι μετοχές των ντόπιων κολοσσών παραγωγής και διανομής ταινιών σημειώνουν μεγάλη αύξηση. Συγκεκριμένα μιλάμε για τις εταιρείες Imax China και Alibaba Pictures, οι μετοχές των οποίων καταγράφουν άνοδο στο χρηματιστήριο 31% και 35% αντίστοιχα, ανακάμπτοντας κάπως από την… βαρυχειμωνιά και την απαισιοδοξία των τελευταίων μηνών.

Φυσικά η αλλαγή του κλίματος δεν συνέβη τυχαία. Οι εορτασμοί της κινεζικής Πρωτοχρονιάς συνέπεσαν με τα πολύ θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με αποτέλεσμα την αθρόα προσέλευση στα σινεμά. Μπορεί να μοιάζει απίστευτο για τα δεδομένα του 2021, ωστόσο την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε ρεκόρ όλων των εποχών (!) στο κινεζικό box office, με συνολικές εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 245 εκατ. δολάρια σε μια μόνο μέρα, ενώ για το αντίστοιχο τετραήμερο το ποσό άγγιξε το 1 δις δολάρια. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο κύριος όγκος των χρημάτων προέρχεται από εγχώριες παραγωγές που έκαναν πρεμιέρα την συγκεκριμένη εβδομάδα.

Κι αυτό την ώρα που στις περισσότερες περιοχές της χώρας η επιτρεπόμενη πληρότητα των αιθουσών βρίσκεται στο 75% και μόνο στο 50% για το Πεκίνο. Ολα αυτά βέβαια μοιάζουν με όνειρα θερινής νυκτός για τον λεγόμενο δυτικό κόσμο, εκεί όπου τα σινεμά παραμένουν στην πλειοψηφία του ερμητικά κλειστά και η επωδός που ακούγεται όλο και πιο συχνά είναι το… «καλό καλοκαίρι».

Από την άλλη είπαμε πως η έκρηξη της κινεζικής κινηματογραφικής αγοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να είναι ελπιδοφόρα και για την παγκόσμια κοινότητα. Κι αυτό διότι δείχνει πως ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο αποχής, οι άνθρωποι δεν ξεχνούν την μοναδική εμπειρία της σκοτεινής αίθουσας ούτε την αντικαθιστούν μόνιμα με τον καναπέ· αντιθέτως λαχταρούν να βρεθούν ξανά εκεί. Με τις κατάλληλες δε κινήσεις από την πλευρά της βιομηχανίας (βλ. εμπιστοσύνη στην αίθουσα και την διανομή) το σινεμά μπορεί να επανεκκινήσει δυναμικά και -γιατί όχι- να σημειώσει και μερικά ιστορικά ρεκόρ στην πορεία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News