Life & Arts Παρασκευή 5/02/2021, 18:56
LIFE & ARTS

Οδηγίες… πτήσης από την Στέγη

Οδηγίες… πτήσης από την Στέγη

Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και μια καλή πρόταση -δεδομένων πάντα των συνθηκών- είναι αυτή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία μας προσφέρει την Κυριακή (7/2) και για 24 ώρες το ντοκιμαντέρ «Ορνιθες (ή πως να γίνεις πουλί)» του Μπάμπη Μακρίδη, μέσα από το κανάλι της στο Youtube. Η ταινία του διακεκριμένου Ελληνα δημιουργού πήρε αφορμή από την πολύ επιτυχημένη παράσταση του έργου του Αριστοφάνη από τον Νίκο Καραθάνο, κινούμενη με ποιητική διάθεση, κάπου ανάμεσα στην τεκμηρίωση και την μυθοπλασία.

Το φιλμ του Μακρίδη ακροβατεί μεταξύ πτήσης και πτώσης, ξεκινά από την ανθρώπινη ανάγκη και αναζήτηση του να πετάμε, για να περάσει σε όσες… παρενέργειες αυτή φέρνει μαζί της: τον φόβο του ύψους, τον ίλιγγο αλλά και την αναζήτηση της ουτοπίας, το ελεύθερο πνεύμα και τους θεούς που προσπαθούμε να φτάσουμε. Οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης του Καραθάνου (Αρης Σερβετάλης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρης Φραγκούλης, Χρήστος Λούλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη κ.ά.) κινηματογραφούνται εκτός σκηνής, σε πραγματικούς χώρους και φυσικά τοπία σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τα υψίπεδα της Παταγονίας μέχρι την Ισλανδία και από την καρδιά της Νέας Υόρκης μέχρι τις Πυραμίδες της Αιγύπτου.

Το σημερινό ταξίδι της ταινίας συνεχίζεται, έστω και διαδικτυακά, με την επερχόμενη πρεμιέρα στην σημαντική διεθνή πλατφόρμα MUBI, ενώ παράλληλα υπάρχει και η υποψηφιότητα για τα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ. Η ελεύθερη προβολή της μέσω του Youtube εντάσσεται στο πρόγραμμα «We stay close, not closed» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τον διάστημα της πανδημίας. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News