LIFE & ARTS

Ιστορικές υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες

Ιστορικές υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν εχθές για την φετινή τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών (28/2) έγραψαν -μικρή έστω- κινηματογραφική ιστορία. Μέχρι πρότινος, σε ολόκληρη την διαδρομή του θεσμού μόλις πέντε γυναίκες συνολικά είχαν προταθεί στην παραδοσιακά ανδροκρατούμενη κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας. Εχθές το «κάστρο» έπεσε: η Κλόε Ζάο («Nomadland»), η Ρεγκίνα Κινγκ («One Night in Miami») και η Εμεραλντ Φενέλ («Promising Young Woman») είναι υποψήφιες δίπλα στον Ντέβιντ Φίντσερ του «Mank» και τον Ααρον Σόρκιν της «Δίκης των Επτά του Σικάγο».

Η προτίμηση των ψηφοφόρων στην συγκεκριμένη μάλιστα κατηγορία, αποτελεί φυσικά ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής πλεύσης και «απάντηση» σε προηγούμενες ανάλογες περιστάσεις, όπου η γυναικεία δημιουργικότητα δεν έτυχε της σχετικής αναγνώρισης. Το βήμα κρίνεται γενικώς θετικό από την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα, ακόμα κι αν η επιλογή μοιάζει ελαφρώς τραβηγμένη, τουλάχιστον στην περίπτωση της πρωτάρας Φενέλ, αλλά και εκείνης της βραβευμένης με Οσκαρ ηθοποιού Κινγκ, η οποία εδώ περνά πίσω από την κάμερα.

Σε μια χρονιά ωστόσο που η κινηματογραφική παραγωγή ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένη και το streaming κυριάρχησε, ίσως βρέθηκε και η ιδανική συγκυρία για να προχωρήσουν οι εξελίξεις. Μια τέτοια ήταν άλλωστε και η (σχεδόν) απόλυτη επικράτηση που λαχταρούσαν εδώ και χρόνια στο Νetflix, με την διαδικτυακή πλατφόρμα να συγκεντρώνει συνολικά 42 υποψηφιότητες σε ταινίες και σειρές.

Οι τελευταίες είχαν φυσικά φέτος την τιμητική τους, με την κατηγορία της μίνι σειράς να ξεχωρίζει και στις υποψηφιότητες ως το πεδίο της πιο αμφίρροπης μάχης: Το υπέροχα παράξενο ρομάντζο «Normal People» από την Ιρλανδία· το αναπάντεχο φαινόμενο «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» του Netflix με την Ανια Τέιλορ-Τζόι· το φυλετικά φορτισμένο «Small Axe» του βραβευμένου με Οσκαρ, Στιβ Μακ Κουίν· το συναρπαστικό «The Undoing» με πρωταγωνιστές τους λαμπερούς Νικόλ Κίντμαν και Χιου Γκραντ· το συγκλονιστικό «Unorthodox» που μας τάραξε και μας συγκίνησε: όλα τους είναι υποψήφια και πιθανότατα άξια για την νίκη, όπως και οι περισσότεροι βασικοί συντελεστές τους. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News