Life & Arts Παρασκευή 29/01/2021, 18:51
LIFE & ARTS

Τεστάρει τα όρια της κριτικής η υπόθεση Μάλιγκαν

Τεστάρει τα όρια της κριτικής η υπόθεση Μάλιγκαν

Ένας μικρός χαμός έχει ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον μικρόκοσμο του Χόλιγουντ με την υπόθεση της Κάρεϊ Μάλιγκαν. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Βρετανίδα ηθοποιός εξέφρασε πρόσφατα τη βαθιά δυσαρέσκειά της για μια κριτική της τελευταίας της ταινίας, «Promising Young Woman», η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Variety. Εκεί ο βετεράνος συντάκτης, Ντένις Χάρβεϊ, αφού χαρακτηρίζει την ερμηνεία της ηθοποιού «ικανή, διασκεδαστική και δυναμική», αναρωτιέται αν πρόκειται για το σωστό κάστινγκ, αφού η συγκεκριμένη μοιάζει «λίγο περίεργη επιλογή στον ρόλο αυτής της ομολογουμένως πολύπλευρης femme fatale». Εγραψε επίσης πως ίσως ο χαρακτήρας θα ταίριαζε περισσότερο στην Μάργκο Ρόμπι, η οποία ήταν εκ των παραγωγών της ταινίας.

Η Μάλιγκαν από την πλευρά της ανέφερε: «ένιωσα ότι βασικά έλεγε πως δεν ήμουν αρκετά “καυτή” για να παίξω αυτόν τον ρόλο», ενώ εξέφρασε ξανά την δυσαρέσκειά της σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη για την ταινία που δημοσίευσε το ίδιο το Variety. Υστερα από αυτό το περιοδικό πρόσθεσε στην διαδικτυακή κριτική του Χάρβεϊ, η οποία παρεπιπτόντως είχε γραφτεί πριν 11 μήνες, ένα απολογητικό σημείωμα προς την ηθοποιό, δίχως πάντως να αλλάξει ούτε ένα «και» από το αρχικό κείμενο.

Και κάπου εκεί φυσικά μπήκαν στον χορό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου παραδοσιακά μπορεί να βρει κανείς τα πάντα: από συνοπτικές καταδίκες του «μισογύνη» κριτικού και καλέσματα για αλλαγές στους «κανόνες» της κριτικής συλλήβδην, μέχρι μηνύματα υποστήριξης προς εκείνον και την ελευθερία του λόγου του.

Ο ίδιος με δήλωσή του στον βρετανικό Guardian τοποθετήθηκε ως εξής: «Είμαι ένας 60χρονος γκέι άνδρας. Δεν έχω απολύτως κανένα ενδιαφέρον να συγκρίνω μεταξύ τους νεαρές ηθοποιούς και το πόσο “καυτές” είναι, πόσο μάλλον να γράψω για κάτι τέτοιο. Είμαι αηδιασμένος που χαρακτηρίζομαι μισογύνης, κάτι το οποίο είναι τελείως ξένο με τις προσωπικές και πολιτικές μου πεποιθήσεις», ενώ επισήμανε πως το timing όσων συνέβησαν δεν είναι ακριβώς τυχαίο, σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο από την δημοσίευση της κριτικής του και λίγο πριν την τελική ευθεία για τα βραβεία Οσκαρ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News