LIFE & ARTS

Καλοκαιρινή Κρουαζέτ με… ελπίδες

Καλοκαιρινή Κρουαζέτ με… ελπίδες

Είναι πια και επίσημο. Το κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κανών του 2021 μετατίθεται από την αρχική του ημερομηνία διεξαγωγής (11-22 Μαΐου), για το διάστημα 6-17 Ιουλίου. Μέσα στο κατακαλόκαιρο δηλαδή, προφανώς με την ελπίδα ως τότε η πανδημία να έχει υποχωρήσει αρκετά ώστε η πιο λαμπερή κινηματογραφική διοργάνωση να διεξαχθεί (σχεδόν) κανονικά. Τουλάχιστον να διεξαχθεί, αφού πέρυσι η Κρουαζέτ παρέμεινε απολύτως σιωπηλή, δίνοντας ξεκάθαρο «σήμα» πως η κινηματογραφική σεζόν που μας πέρασε θα είναι μια από τις πιο ήσυχες στην Ιστορία.

Φέτος πάντως οι διοργανωτές δείχνουν αποφασισμένοι να τα καταφέρουν, ενισχυμένοι πιθανότατα και από το παράδειγμα του Φεστιβάλ Βενετίας, το οποίο στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου κατάφερε να διεξαχθεί (και) με φυσική παρουσία στην άγρια χτυπημένη από το κορωνοϊό Ιταλία. Για αυτό άλλωστε είχαν εξαρχής ανακοινώσει πως οι Κάνες θα πάρουν την απαραίτητη αναβολή αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν ένα ζωντανό φεστιβάλ τον Μάιο. Ακόμα κι έτσι πάντως το τελευταίο διατηρεί την προτεραιότητά του έναντι των περισσότερων μεγάλων ραντεβού του σινεμά (Βενετία, Τορόντο, Telluride) τα οποία δίνονται παραδοσιακά το φθινόπωρο.

Δεν είναι όμως μόνο το καθαρά το κινηματογραφικό κομμάτι. Περισσότεροι από 200 χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν κάθε χρόνο στην γαλλική Ριβιέρα, ειδικά για το Φεστιβάλ, αφήνοντας παραπάνω από 200 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία. Από αυτή την άποψη και τοπικοί φορείς -ξενοδόχοι, εστιάτορες κ.ο.κ.- ήταν θετικοί απέναντι στην απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή, Τιερί Φρεμό, και της ομάδας του για την μετακίνηση. Ο Φρεμό πάντως, με πρόσφατες δηλώσεις του, απέρριψε την ιδέα να επεκταθεί η διάρκεια του φεστιβάλ, προκειμένου αυτό να φιλοξενήσει περισσότερες ταινίες, οι οποίες περιμένουν την σειρά τους στο ράφι. Γενικώς καθώς η ρουτίνα του παγκόσμιου σινεμά αναμένεται να πάρει ξανά μπρος τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα από το καλοκαίρι και έπειτα, έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο στραπατσαρισμένοι βγαίνουν όλοι από την πρωτοφανή κρίση και τις νέες δυναμικές που έχουν αναπτυχθεί στο μεταξύ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News