Life & Arts Δευτέρα 25/01/2021, 20:00
LIFE & ARTS

Στην Bhanu Kapil το βραβείο ποίησης T.S. Eliot

H Kapil γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από Ινδούς γονείς

Στην Bhanu Kapil το βραβείο ποίησης T.S. Eliot

Η Βρετανίδα ινδικής καταγωγής Bhanu Kapil είναι η νικήτρια του μεγάλου βραβείου ποίησης T.S. Eliot του 2020 για την ποιητική της συλλογή «How to wash a heart» (εκδ. Pavilion), η οποία επικεντρώνεται στη σχέση ενός μετανάστη φιλοξενούμενου με λευκό, μεσοαστό, «οικοδεσπότη» του.

«Πρόκειται για μια ριζοσπαστική και εντυπωσιακή συλλογή που αναβαθμίζει τις δυνατότητες της ποίησης», αναφέρει στη δήλωση της η κριτική επιτροπή του βραβείου, η οποία ψήφισε ομόφωνα την Kapil από μια βραχεία λίστα 10 υποψηφιοτήτων με έργα «που αποτυπώνουν τη στιλιστική ελευθερία των σύγχρονων ποιητών και ανταποκρίνονται στις μεταβολές της εποχής τους».

H Kapil γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από Ινδούς γονείς και μεγάλωσε σε μια εργατική συνοικία του Λονδίνου που κατοικούνταν κυρίως από μετανάστες ασιατικών χωρών.

Η ίδια είναι ήδη συγγραφέας έξι βιβλίων που έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου διδάσκει αλλά η συλλογή της «How to wash a heart» ήταν το πρώτο της βιβλίο που εξέδωσε στην Αγγλία και αναφέρεται στο θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών και τις περίπλοκες σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ μεταναστών και ντόπιων. Όπως έχει πει η ίδια, η έμπνευση για τη συλλογή της προήλθε από τη φωτογραφία που είδε σε μια εφημερίδα με ένα ζευγάρι στην Καλιφόρνια που άνοιξε το σπίτι της για να φιλοξενήσει κάποιον με «αμφισβητούμενο» καθεστώς βίζας. Πέρυσι η Kapil κέρδισε το βραβείο ποίησης Windham Campbell.

Το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 25.000 λιρών ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή διαδικτυακά από το Southbank Centre. Τα έργα των νικητών του T.S. Eliot ενσωματώνονται στο αρχείο του ομώνυμου ιδρύματος ώστε αργότερα να γίνουν προσβάσιμα για όλους διαδικτυακά.

Με πληροφορίες των The Bookseller, The Guardian και πρακτορεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News