Life & Arts Παρασκευή 22/01/2021, 19:33
LIFE & ARTS

Ευρωπαϊκές προτάσεις για κινηματογραφικό Σαββατοκύριακο

Ευρωπαϊκές προτάσεις για κινηματογραφικό Σαββατοκύριακο

Με το Σαββατοκύριακο να έρχεται και τους καναπέδες (αναπόφευκτα) να έχουν την τιμητική τους για μακροσκελή παρακολούθηση ταινιών και σειρών, κάνουμε σήμερα μια εναλλακτική πρόταση, ενισχυμένοι και από τις πρόσφατες διαδικτυακές κυκλοφορίες κάποιων διανομέων. Συγκεκριμένα πρόκειται για την StraDa Films και την Weirdwave, η οποία αυτήν την εβδομάδα κυκλοφόρησαν ταινίες πρώτης προβολής με μικρό ή και μηδενικό αντίτιμο ενοικίασης. Το ενδιαφέρον είναι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με ευρωπαϊκό σινεμά και φιλμ που όμοιά τους δεν θα βρει κανείς σε Netflix και λοιπές πλατφόρμες.

Ξεκίνημα με το «Νησί των Ψεμάτων» της Πάολα Κονς ο οποίο μας μεταφέρει στο 1921, λίγο έξω από τις ακτές της Γαλικίας, όπου στο νησάκι Σάλβορα ζει μια μικρή ομάδα ανθρώπων, δουλοπάροικοι επί της ουσίας του πλούσιου ιδιοκτήτη. Οι περισσότεροι άνδρες έχουν φύγει για ψάρεμα, όταν οι γυναίκες που έχουν μείνει πίσω βλέπουν ένα ατμόπλοιο να ναυαγεί στις ακτές τους μια τρικυμισμένη νύχτα. Τρεις γενναίες αδελφές ανοίγονται στα νερά και καταφέρνουν να σώσουν δεκάδες ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 200 χάνονται στη θάλασσα. Οταν ωστόσο ένας Αργεντίνος δημοσιογράφος καταφθάνει στο νησί, οι φήμες ότι το ναυάγιο δεν ήταν απλώς ένα ατύχημα αρχίζουν να φουντώνουν, ενώ κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια.

Δίχως να διαθέτει πολλά χρήματα, η ισπανική παραγωγή καταφέρνει να μας προσφέρει ένα βραδύκαυστο αλλά συναρπαστικό θρίλερ μυστηρίου, το οποίο ενσωματώνει μέσα του πολλά διαφορετικά στοιχεία, από τις παραδόσεις της θάλασσας μέχρι σύγχρονα ζητήματα σαν το προσφυγικό και την θέση της γυναίκας. Η δε ατμόσφαιρά του ξεκινά από την λογοτεχνία, ωστόσο εξελίσσεται σε απόλυτα κινηματογραφική, με μερικά εξωτερικά πλάνα πραγματικά για σεμινάριο.

Ευρωπαϊκές προτάσεις για κινηματογραφικό Σαββατοκύριακο-1

Επόμενος σταθμός η γειτονική «Χώρα των Βάσκων» με την πολιτική κωμωδία «Αντε γεια δήμαρχε». Οταν οι οικονομικές ατασθαλίες του δημάρχου μιας μικρής πόλης κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν, εκείνος αποσύρεται για «λόγους υγείας», τοποθετώντας στη θέση του τη σύζυγό του. Εκείνη, ωστόσο, αποφασίζει πως ο ρόλος της μαριονέτας δεν της ταιριάζει ιδιαίτερα και βάζει μπρος ένα σχέδιο για να φέρει μεγάλες αλλαγές και να απαλλάξει τον δήμο από τη διαφθορά και τη στασιμότητα. Καυστική σάτιρα και μια απολαυστική ερμηνεία από τον Ιμπάν Γκάρατε είναι εδώ τα συστατικά της επιτυχίας ενός γενικώς ανάλαφρου φιλμ.

Ευρωπαϊκές προτάσεις για κινηματογραφικό Σαββατοκύριακο-2

Η τρίτη μας πρόταση είναι η ταινία που άνοιξε το φετινό (διαδικτυακό) Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και μας στέλνει πολύ μακριά, ως τον Βερίγγειο πορθμό, εκεί που η Ρωσία συναντά την Αλάσκα. Στην πρώτη, οι κάτοικοι ενός απομονωμένου χωριού φαλαινοθήρων έρχονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω του πολικού ψύχους, της σκληρής δουλειάς αλλά και της έλλειψης… γυναικών. Κάπως έτσι ο έφηβος Λέσκα ερωτεύεται, μέσω live chat, ένα κορίτσι από το Ντιτρόιτ και ξεκινάει μόνος του ένα απεγνωσμένο ταξίδι με σκοπό να τη συναντήσει. Ενα τρυφερό όσο και τολμηρό φιλμ ενηλικίωσης έχει για φόντο του το πιο άγριο περιβάλλον. Η αθωότητα της πρώτης αγάπης είναι τελικά εκείνη που κινεί ολόκληρο τον τροχό της πλοκής. 

Info: Τις δύο πρώτες ταινίες μπορεί κανείς να αναζητήσει στο videorama.gr, στην ενότητα «Ταινίες Online». Η τρίτη είναι διαθέσιμη στο stradafilms.gr, με τα έσοδα του (προαιρετικού) εισιτηρίου να στηρίζουν μια κινηματογραφική αίθουσα της επιλογής μας. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News