LIFE & ARTS

Όταν η Ντίσνεϊ θέλει, μπορεί και με το παραπάνω

Όταν η Ντίσνεϊ θέλει, μπορεί και με το παραπάνω

Για τους αγνούς σινεφίλ που βλέπουν τον κινηματογράφο σαν τέχνη ικανή για καινοτομίες και συγκινήσεις, που κρατούν πολύ αφότου έχουν πέσει οι τίτλοι τέλους, η σύγχρονη Ντίσνεϊ μοιάζει περίπου με τον… διάβολο. Το κολοσσιαίο αμερικανικό στούντιο έφερε τα πάνω-κάτω την τελευταία δεκαετία στην κεντρική βιομηχανία του σινεμά με την εξαγορά της Marvel και την μετατροπή της σε μηχανή παραγωγής δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα από ατελείωτα υπερηρωικά σίκουελ. Τα περισσότερα από αυτά μοιάζουν μεταξύ τους σαν δυο σταγόνες νερό, ενώ παρουσιάζουν και… αλλεργία στο όποιο δημιουργικό ρίσκο· σε συνδυασμό δε με τις επίσης μπόλικες live-action μεταφορές των κλασικών κινουμένων σχεδίων της (εκεί δεν χρειάζεται καν να γράψουν καινούριο σενάριο), έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο στόλο ταινιών που μοιάζουν βγαλμένες από το ίδιο καλούπι.

Αυτά βέβαια στις αίθουσες. Διότι εδώ και έναν χρόνο περίπου η Ντίσνεϊ διαθέτει και την δική της διαδικτυακή πλατφόρμα (Disney+) και εκεί φαίνεται πως τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Η αρχή έγινε με το υπέροχο «The Mandalorian», το spinoff του «Πολέμου των Αστρων» που με τους δύο πρώτους του κύκλους έχει κλέψει τις καρδιές του κοινού. Η συνέχεια δίνεται τώρα με το ακόμα πιο πρωτότυπο «WandaVision», ένα τηλεοπτικό υβρίδιο ανάμεσα στους ήρωες των κόμικς και τα κλασικά αμερικανικά sitcom.

Σε ένα τέτοιο πρωταγωνιστούν ουσιαστικά το ζευγάρι των Wanda Maximoff (Ελίζαμπεθ Ολσεν) και Vision (Πολ Μπέτανι), ήρωες γνωστοί στο κοινό από τις ταινίες της Marvel. Εκείνη έχει το χάρισμα της τηλεκίνησης και μπορεί να δημιουργεί απόλυτα πιστευτές ψευδαισθήσεις, ενώ αυτός είναι στην πραγματικότητα ένα τρομερά εξελιγμένο ανδροειδές. Εδώ εμφανίζονται για πρώτη φορά σαν φρεσκοπαντρεμένοι της δεκαετίας του 1950, σε κάποιο κλασικό αμερικανικό προάστιο. Ουσιαστικά εμείς στο εξής παρακολουθούμε μια τηλεοπτική κωμωδία, με όλους τους κώδικες του είδους και εκείνους πρωταγωνιστές. Επιπλέον κάθε επεισόδιο μας πηγαίνει και σε μια επόμενη δεκαετία, η ασπρόμαυρη εικόνα γίνεται έγχρωμη κ.ο.κ.

Εκτός ωστόσο από την ολοφάνερη ωδή στην τηλεοπτική ιστορία, το «WandaVision» φαίνεται να διαθέτει και μια πτυχή μυστηρίου, ίσως και θρίλερ, η οποία θα αποκαλυφθεί αργότερα στην εξέλιξή του. Προς το παρόν, στα δύο πρώτα επεισόδια απολαμβάνουμε κάτι αναπάντεχα ευχάριστο, με την γεμάτη ταλέντο και χάρη Ελίζαμπεθ Ολσεν και τον αληθινά αστείο Πολ Μπέτανι, να συμβάλουν τα μέγιστα στο τελικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News