LIFE & ARTS

Ταινίες, κύματα και… απομόνωση

Ταινίες, κύματα και… απομόνωση

Έναν πρωτότυπο τρόπο ώστε να μην μείνει μόνο στις διαδικτυακές προβολές, οι οποίες τείνουν δυστυχώς να γίνουν ρουτίνα για τα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ τον καιρό της πανδημίας, βρήκαν οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ του Γκέτενμποργκ. Ούτε λίγο ούτε πολύ αναζητούν έναν σκληροπυρηνικό σινεφίλ, ο οποίος θα λάβει μέρος στο ειδικό πρότζεκτ με τίτλο «Isolated Cinema», περνώντας μια εβδομάδα σε ένα απομονωμένο βραχώδες νησάκι ανατολικά της Βόρειας Θάλασσας, με μοναδική παρέα έναν φάρο, τα κύματα και φυσικά τις 60 ταινίες του φετινού φεστιβάλ.

Ο διευθυντής της διοργάνωσης, Γιόνας Χόλμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά: Το φετινό φεστιβάλ επικεντρώνεται στην  κοινωνική απόσταση και εξετάζει τη νέα τάξη πραγμάτων που προέκυψε από την πανδημία. Η δημιουργία κινηματογραφικών εμπειριών για ένα μόνο άτομο είναι ένας τρόπος για να προσφέρουμε προβολές με ασφάλεια, αλλά και μια προσπάθεια να κατανοήσουμε πώς η πανδημία άλλαξε τη σχέση των ανθρώπων με το σινεμά. Στο Pater Noster (σ.σ. έτσι λέγεται το νησί) θα εξομοιώσουμε την εμπειρία της απομόνωσης που είχαν τόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Oποιο άτομο επιλεχθεί θα έχει εκεί ό,τι χρειάζεται, ωραίο φαγητό, ωραία ποτά και ένα ωραίο κρεβάτι, αλλά δεν θα μπορεί να φέρει κάτι μαζί του από τον έξω κόσμο – τηλέφωνο, υπολογιστής, ακόμη και βιβλία απαγορεύονται. Θα μπορεί να βλέπει μόνο κύματα και ταινίες».

Αυτή είναι λοιπόν η πρόκληση-πρόσκληση που απευθύνει φέτος το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ και -κακά τα ψέμματα- η ιδέα θα φάνταζε ελκυστική ακόμα κι αν δεν βρίσκονταν στην μέση η πανδημία. Σε κάθε περίπτωση η πρωτότυπη πρόταση είναι ενδεικτική ενός κλίματος δημιουργικής… απελπισίας, από ανθρώπους συνηθισμένους να φιλοξενούν χιλιάδες επισκέπτες σε φαντασμαγορικές εκδηλώσεις και προβολές. Σε έναν μήνα περίπου θα συμπληρωθεί χρόνος από την περασμένη Μπερλινάλε, την τελευταία φορά δηλαδή που η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα συνήλθε για να γιορτάσει την Εβδομη Τέχνη δίχως φόβους και περιορισμούς. Η ιδέα των Σουηδών διοργανωτών είναι όντως ενδιαφέρουσα, όμως τα νησιά που νοσταλγούμε στα αλήθεια συμβαίνει να έχουν παραπάνω από έναν κατοίκους. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News