LIFE & ARTS

Βρετανικό σινεμά: Tρένο δίχως ατμομηχανή

Βρετανικό σινεμά: Tρένο δίχως ατμομηχανή

Σήμα κινδύνου για λογαριασμό της βρετανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα της αίθουσας, εκπέμπουν σαράντα επιφανείς φιγούρες του κλάδου με πρόσφατη επιστολή τους στην κυβέρνηση της χώρας, η οποία δημοσιεύτηκε και στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου. Κορυφαίοι δημιουργοί του παγκόσμιου σινεμά όπως ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Στιβ ΜακΚουίν, ο Ντάνι Μπόιλ, ο Στίβεν Φριάρς και πολλοί άλλοι υπογράφουν ένα κείμενο, το οποίο αναγνωρίζει μεν την προσπάθεια που έχει γίνει ως τώρα για την στήριξη του πολιτισμού, επισημαίνει δε πως αυτή ίσως δεν είναι αρκετή στην περίπτωση του σινεμά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν υποστηριχθεί για να επιβιώσει, ο κλάδος όχι απλώς θα επανέλθει, αλλά θα θριαμβεύσει ξανά. Όμως η ανάγκη για άμεση οικονομική ενίσχυση είναι πιεστική», τονίζει μεταξύ άλλων η επιστολή και συνεχίζει: «Αναγνωρίζουμε την στήριξη που η κυβέρνηση ήδη παρέχει. Όμως φοβόμαστε πως αυτή δεν θα είναι αρκετή, με τις προκλήσεις να είναι ακόμα πιο έντονες για τις μεγαλύτερες αλυσίδες κινηματογράφων, στις οποίες η οικονομική βοήθεια δεν είναι διαθέσιμη. Αυτές οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 80% της αγοράς και από πολλές απόψεις συγκροτούν της «κρίσιμη μάζα» της, βοηθώντας στην επιτυχή συνεργασία ανάμεσα στην παραγωγή και την διανομή των ταινιών. Δίχως αυτές το μέλλον ολόκληρης της βρετανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας μοιάζει εξαιρετικά επισφαλές».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Βρετανοί δημιουργοί δεν ζητούν κάτι (άμεσο) για τον εαυτό τους. Σκηνοθέτες άλλωστε σαν τον Κρίστοφερ Νόλαν ή τον Ρίντλεϊ Σκοτ που έχουν κάνει το βήμα προς το Χόλιγουντ εδώ και χρόνια, με τεράστιες επιτυχίες και κέρδη, δεν έχουν ανάγκη οποιαδήποτε ενίσχυση. Αντιλαμβάνονται ωστόσο καλά το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει στο σινεμά λόγω της πανδημίας και των κλειστών αιθουσών, φυσικά όχι μόνο στην Βρετανία.

Όντως στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι πολυκινηματογράφοι· διότι μπορεί σε όλους μας να αρέσουν τα μικρά, παραδοσιακά σινεμά της γειτονιάς -και ορθά στηρίχθηκαν από τα περισσότερα κράτη- ωστόσο η αλήθεια είναι πως δίχως τα κέρδη της κεντρικής βιομηχανίας, ούτε αυτά μπορούν να επιβιώσουν στο σύγχρονο περιβάλλον. Για να το πούμε απλά, το σύστημα που επί δεκαετίες μας φέρνει τις ταινίες στην μεγάλη οθόνη μοιάζει αυτή τη στιγμή με τρένο που κινδυνεύει να χάσει την ατμομηχανή του.

Όπως το θέτουν και οι υπογράφοντες την χθεσινή επιστολή: «Το σινεμά στέκεται στο χείλος της αβύσσου. Χρειαζόμαστε επειγόντως στοχευμένη οικονομική στήριξη για να εξασφαλίσουμε πως και οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να χαρούν την μαγεία του κινηματογράφου».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News