Life & Arts Τρίτη 5/03/2024, 07:27
LIFE & ARTS

Να λέτε πάντα «ευχαριστώ» στο ChatGPT – Γιατί πρέπει να είστε ευγενικοί με τα chatbots

Να λέτε πάντα «ευχαριστώ» στο ChatGPT – Γιατί πρέπει να είστε ευγενικοί με τα chatbots

Η καλοσύνη είναι μία αξία που όλοι θα έπρεπε να έχουν στη ζωή τους, ακόμη και όταν μιλάνε με την τεχνητή νοημοσύνη. Ο λόγος είναι πως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) τείνουν να δίνουν καλύτερες απαντήσεις όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις με σεβασμό, ενώ όταν αυτό δεν γίνεται, «επηρεάζει σημαντικά την απόδοση του LLM», σύμφωνα με μια νέα διαπολιτισμική ερευνητική εργασία. 

«Οι αγενείς προτροπές μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της απόδοσης του μοντέλου, συμπεριλαμβανομένων λαθών, απαντήσεων με ισχυρότερες προκαταλήψεις και παράλειψη πληροφοριών», διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Για να φτάσουν στο παραπάνω συμπέρασμα όσοι συμμετείχαν στην έρευνα δοκίμασαν έξι chatbots σε δεκάδες εργασίες, χρησιμοποιώντας έως και 150 προτροπές ανά εργασία.

Τα LLM αντικατοπτρίζουν ορισμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά επικοινωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι η ευγένεια προς τα chatbot τείνει να παράγει καλύτερες απαντήσεις, όπως ακριβώς κάνει η ευγένεια στην ανθρώπινη συνομιλία.

Η διατριβή αποδείχθηκε αληθινή σε όλες τις προτροπές στα Αγγλικά, Κινέζικα και Ιαπωνικά και με κάθε δοκιμασμένο chatbot.

«Οι αγενείς προτροπές συχνά οδηγούν σε κακή απόδοση, αλλά η υπερβολική κολακεία δεν είναι απαραίτητα ευπρόσδεκτη», διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Να σημειωθεί επίσης πως ένα αποτέλεσμα των υπερβολικά αγενών ή κολακευτικών προτροπών ήταν ότι παρήγαγαν μεγαλύτερες απαντήσεις στα αγγλικά και στα κινέζικα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από axios

Διαβάστε επίσης: 

Ο Elon Musk μηνύει τις OpenAI και Microsoft για παραβίαση συμφωνίας

ΕΥ: Η ΑΙ δε θα αντικαταστήσει τους εργαζόμενους, θα τους ενδυναμώσει

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων στην τεχνητή νοημοσύνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News