Life & Arts Παρασκευή 15/01/2021, 08:30
LIFE & ARTS

Το παιχνίδι του (μπασκετικού) θρόνου συνεχίζεται

Το NBA μοιάζει αρκετά με το «Game of Thrones».

Το παιχνίδι του (μπασκετικού) θρόνου συνεχίζεται

Το NBA μοιάζει αρκετά με το «Game of Thrones». Αν παρατηρήσει κάποιος την «μεγάλη εικόνα», η σπουδαιότερη μπασκετική λίγκα του πλανήτη αποτελεί στην πραγματικότητα ένα διαρκές παιχνίδι συσχετισμού δυνάμεων, με τα βασίλειά του (ομάδες-πόλεις), τους ήρωες (παίκτες) και τις συμφωνίες που γίνονται στο παρασκήνιο (μεταγραφές) για να επαναπροσδιορίσουν τους κυρίαρχους του χάρτη. Φυσικά τα πάντα τελικά κρίνονται στο πεδίο την μάχης, το οποίο ευτυχώς εκεί περιορίζεται μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. 

Κάπως έτσι η χθεσινή μετακίνηση-βόμβα του Τζέιμς Χάρντεν από τους Houston Rockets στους Brooklyn Nets άλλαξε τα δεδομένα του… πολέμου, μετακινώντας πια για τα καλά το ενδιαφέρον στην Ανατολική Περιφέρεια. Ο πρώτος σκόρερ της λίγκας τα τελευταία χρόνια, θα βρει στη γειτονιά της Νέας Υόρκης τον παλιό του συμπαίχτη, Κέβιν Ντουράντ και τον αμφιλεγόμενο -αλλά τρομερά ταλαντούχο- Κάιρι Ιρβινγκ. Το πάντρεμά τους συνθέτει ίσως την πιο τρομακτική επιθετική τριπλέτα που έχει δει ποτέ το άθλημα. 

Αυτό όμως είναι μόνο το ένα κομμάτι της ιστορίας αφού, όπως συμβαίνει και στον πόλεμο ή στην πολιτική, οι βαρύγδουπες κινήσεις φέρνουν και μεγάλες ανακατατάξεις. Τέσσερις ομάδες ενεπλάκησαν συνολικά ώστε να ευοδωθεί η χθεσινή ανταλλαγή, με έμψυχα και άψυχα ανταλλάγματα να πηγαινοέρχονται από Ανατολή σε Δύση και τούμπαλιν. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι ήταν πιθανότατα οι Indiana Pacers (πήραν από το Μπρούκλιν τον φοβερό σκόρερ Κάρις Λεβέρτ), επίσης από την ανατολική περιφέρεια, η οποία πλέον μετρά τουλάχιστον έξι εξαιρετικές ομάδες, ανάμεσα στους και τους Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που θα παλέψουν στα πλεϊ-όφ.

Πώς όμως έφτασε η Ανατολή, που μέχρι πριν δύο χρόνια ήταν περίπου η παιδική χαρά του Ελληνα σταρ, να γεμίσει με ταλέντο και ισχυρούς διεκδικητές; Η απάντηση βρίσκεται βέβαια στον άνθρωπο που κάθεται στον… θρόνο. Ο περσινός πρωταθλητής με τους Los Angeles Lakers, Λεμπρόν Τζέιμς, μετακινήθηκε πριν τρία χρόνια στη Δύση και μαζί του πήρε το κέντρο βάρους της λίγκας, όχι μόνο από αθλητική σκοπιά αλλά και από εμπορική. Τα επόμενα δύο χρόνια η ανισορροπία άρχισε να αποκαθίσταται -στο NBA είναι καθηγητές σε κάτι τέτοια- με αποκορύφωμα την χθεσινή μετακίνηση του Χάρντεν, που στρέφει ξανά για τα καλά τα φώτα στην μεγαλύτερη αγορά της Αμερικής. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο ιδιόρρυθμος (και ελαφρώς υπέρβαρος τελευταία) «Μούσιας» μπορεί να τα βρει με τους άλλους δύο επίσης εκρηκτικούς σταρ ή αν το εγχείρημα αποτύχει παταγωδώς. Σε κάθε περίπτωση, όπως θα συνέβαινε και σε μια καλή τηλεοπτική σειρά, το δράμα δεν θα λείψει.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News