LIFE & ARTS

Ο αθλητισμός στην υπηρεσία της κοινωνικής δικαιοσύνης

Ο αθλητισμός στην υπηρεσία της κοινωνικής δικαιοσύνης

Όταν ακόμα και ο βαθιά συντηρητικός κόσμος του μπέιζμπολ ταρακουνιέται και αποφασίζει να αλλάξει λόγω των κοινωνικών εξελίξεων τότε καταλαβαίνεις πως πράγματι κάτι κινείται. Η είδηση είναι η εξής: έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα παρουσίας ως Cleveland Indians, η ομάδα από το Οχάιο αλλάζει το όνομά της, προκειμένου να επιδείξει σεβασμό στους αγώνες και τις θυσίες των ιθαγενών Αμερικανών.

«Η πρόσφατη κοινωνική αναταραχή στην κοινότητά και την χώρα μας έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε ως οργανισμός πάνω σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Εχουμε δεσμευτεί να συνεισφέρουμε θετικά στην κοινότητα και αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας να προωθήσουμε την δικαιοσύνη και την ισότητα. Ο οργανισμός μας αναγνωρίζει πλήρως πως το όνομα της ομάδας είναι ένας από τους πιο προφανείς τρόπους να συνδεθούμε με την κοινότητα». 

Αυτά ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα μπέιζμπολ, η οποία ακολουθεί το παράδειγμα και των Redskins της Ουάσινγκτον (αμερικάνικο φούτμπολ), η οποίοι άλλαξαν επίσης το όνομα και το σήμα τους, ώστε αυτά να μην παραπέμπουν στο ρατσιστικό παρελθόν ενάντια στους ιθαγενείς πληθυσμούς. Οι συγκεκριμένες αλλαγές μπορεί να μοιάζουν επιφανειακές στην πρώτη ματιά, ωστόσο αντικατοπτρίζουν τις ουσιαστικές μεταβολές που έχουν επέλθει σταδιακά τα τελευταία χρόνια στο συλλογικό θυμικό μιας χώρας με τρομερές αντιθέσεις και εξαιρετικά φορτισμένη κοινωνική ιστορία. 

Κι όλα αυτά στον χώρο του αθλητισμού που, για να το θέσουμε κομψά, δεν αποτελεί ακριβώς και το προπύργιο της προοδευτικής Αμερικής. Παρ’ όλα αυτά, το περασμένο καλοκαίρι το NBA κατάφερε να κάνει ολόκληρη καμπάνια υπέρ του κινήματος Black Lives Matter, εν μέσω των αγώνων πλεϊ -οφ που διεξήχθησαν στην «φούσκα» του Ορλάντο, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ.

Η κίνηση του Κόλιν Καπέρνικ να γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας το 2017, οδήγησε επί της ουσίας στον βίαιο τερματισμό της καριέρας του· τρία χρόνια αργότερα ο συγκεκριμένος συμβολισμός επαναλαμβάνεται στα γήπεδα σχεδόν ολόκληρου του κόσμου, πριν την έναρξη των αγώνων. Μπορεί στα μάτια κάποιων να μοιάζει με αχρείαστη τυπικότητα ή ακόμα και με υποκρισία, από την άλλη όμως αποτελεί και ξεκάθαρη δήλωση ανθρώπων που είναι είδωλα -μεταξύ άλλων- και των παιδιών, πως ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν είναι πλέον ανεκτά. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News