LIFE & ARTS

Ο κορυφαίος κινηματογραφικός Λε Καρέ ήταν… στην τηλεόραση

Ο κορυφαίος κινηματογραφικός Λε Καρέ ήταν… στην τηλεόραση

Ισως ακούγεται κλισέ, όμως λίγοι συγγραφείς μπορούν να χαρακτηριστούν «κινηματογραφικοί» όσο ο Τζον Λε Καρέ. Πολλά από τα διάσημα βιβλία του έγιναν εξίσου φημισμένες ταινίες, εν μέρει και λόγω του αρχικού κειμένου που, όπως έχουν ομολογήσει αρκετοί σεναριογράφοι, είχε φέρει ήδη εις πέρας την περισσότερη δουλειά. Από όλες τις κινηματογραφικές μεταφορές πάντως προσωπικό αγαπημένο -και ανεπιφύλακτη πρόταση- αποτελεί το τηλεοπτικό «The Night Manager».

Δημιουργημένη το 2016 από το BBC σε συνεργασία με το αμερικανικό AMC, η μίνι σειρά των έξι επεισοδίων αποτελεί ένα μικρό κομψοτέχνημα, το οποίο μετασχηματίζει ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του Λε Καρέ, ενώ ταυτόχρονα ξεχειλίζει κινηματογραφικό ταλέντο. Καθώς η «αραβική άνοιξη» ξεσπά, ένας Βρετανός νυχτερινός μάνατζερ (Τομ Χίντλεστον) σε πολυτελές ξενοδοχείο του Καΐρου βρίσκεται μπλεγμένος σε μια επικίνδυνη υπόθεση με τραγική κατάληξη. 

Έχοντας στρατιωτική εκπαίδευση και την επιθυμία να εκδικηθεί, ο άνδρας στρατολογείται πια από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, με σκοπό να εισχωρήσει στον στενό κύκλο ενός διαβόητου εμπόρου όπλων. Από την ατμόσφαιρα και τον ρυθμό, μέχρι την συναρπαστική πλοκή, την μουσική και την φωτογραφία, τα πάντα εδώ λειτουργούν σχεδόν στην εντέλεια, κάνοντας τον θεατή να ξεχάσει πως βλέπει τηλεοπτική σειρά και όχι υψηλού επιπέδου κινηματογραφικό θρίλερ. Περισσότερο από όλα βέβαια μετρούν οι ερμηνείες, με πρώτη αυτή του φανταστικού «κακού» Χιου Λόρι, ο οποίος ακροβατεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στην σατανική και συνάμα γοητευτική φύση του χαρακτήρα του.

Ο Τομ Χίντλεστον αποπνέει επίσης ξεκάθαρη στόφα σταρ στον κεντρικό ρόλο, ενώ πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά και της βραβευμένης με Οσκαρ Ολίβια Κόλμαν. Τέλος η συγκεκριμένη σειρά μας συνέστησε και το ταλέντο της εντυπωσιακής Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, την οποία είδαμε πρόσφατα και στο «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν.

Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες, δημιουργημένοι δεν πρέπει να ξεχνάμε από την διάνοια του Τζον Λε Καρέ, έχουν ένα κοινό γνώρισμα: κρύβουν κάτω από την επιφάνεια πολλά περισσότερα από όσα δείχνουν με την πρώτη ματιά. Είναι αυτή η συνεχής ανακάλυψη άλλωστε, το στοιχείο της (σωστά δομημένης)
έκπληξης που κάνει πραγματικά ενδιαφέρον ένα κατασκοπικό θρίλερ, είτε αυτό εκτυλίσσεται στις σελίδες ενός βιβλίου, είτε επί της οθόνης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News