LIFE & ARTS

Η ταινία του Gaspar Noe για τη νέα συλλογή Saint Laurent είναι ένα οπτικό συναίσθημα

Η ταινία του Gaspar Noe για τη νέα συλλογή Saint Laurent είναι ένα οπτικό συναίσθημα

Ακούγονται οι πρώτες χαρακτηριστικές νότες από το I Feel Love, τον ύμνο της disco που έγραψε ο Giorgio Moroder και ερμήνευσε απελευθερωτικά η Donna Summer. Το σκοτάδι διαλύεται σιγά σιγά, αλλά αντί για φωτορυθμικά σε μία πίστα, ένα δυνατό φως χορεύει ανάμεσα στα απογυμνωμένα κλαδιά των ψηλών δέντρων ενός ερημικού δάσους. Μία γυναίκα τρέχει και φωνάζει, αναζητώντας καταφύγιο σε ένα επιβλητικό σπίτι που βρίσκει στη μέση του πουθενά. Το επόμενο πλάνο είναι ζεστό, λουσμένο στο κόκκινο μιας θαμπής, ονειρικής θαλπωρής και η θρυλική ηθοποιός Charlotte Rampling αποκαλύπτεται ως οικοδέσποινα-ιέρεια, τυλιγμένη σε μία μακριά, φλοράλ ρόμπα με φτερά μαραμπού σε ένα δωμάτιο που μοιάζει με καμαρίνι. Το σπίτι μετατρέπεται ξαφνικά σε μπαρόκ θέατρο, τα μοντέλα γίνονται θεατές που συμμετέχουν με όλο το σώμα τους και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. 

Ο Anthony Vaccarello, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Saint Laurent, συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Gaspar Noé, το “τρομερό παιδί” του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, και το αποτέλεσμα είναι μία ταινία μικρού μήκους για τη συλλογή Spring/Summer ‘21. Ο Noé εμπνέεται από τις ιταλικές ταινίες τρόμου giallo και το εμβληματικό φιλμ του είδους “Suspiria” και δημιουργεί ένα καταιγιστικό οπτικό συναίσθημα, γεμάτο ιδιοφυείς αντιθέσεις που αντανακλούν τη διάθεση της εποχής και της συλλογής – άνεση και χλιδή, ασφάλεια και απειλή, απαλότητα και αιχμηρότητα, αθωότητα και αποπλάνηση. Ο Anthony Vaccarello δεν εθελοτυφλεί και αντιλαμβάνεται ότι έχουμε ανάγκη και για απαλότητα, βολικότητα και ζεστασιά στην καθημερινή ενδυμασία μας, δεδομένων των συνθηκών. Έτσι, μέσα από τη νέα συλλογή του μπορεί να μάς προσφέρει απρόσμενα και την χαλαρή ρόμπα και το biker short που θα φοράμε στην άνεση του σπιτιού μας, αλλά θα το κάνει με τον Yves Saint Laurent τρόπο – και θα το συνδυάσει με ένα latex κορμάκι ή θα προσθέσει διαφάνειες και φτερά. Το σύμπαν του οίκου YSL θα είναι πάντα μία λύση στην οποία μπορούμε να καταφύγουμε για να νιώσουμε ο εαυτός μας, αλλά δε θα γίνει ποτέ ένα βαρετό καταφύγιο κομφορμισμού.

Όπως και στην ταινία “Η Ωραία της Ημέρας” ο σχεδιαστής Yves Saint Laurent είχε ντύσει την πρωταγωνίστρια Catherine Deneuve με ρούχα που αντανακλούσαν την ακροβασία της ανάμεσα στην μπουρζουά καταπίεση και την αισθησιακή απελευθέρωση, έτσι και ο Anthony Vaccarello έρχεται τώρα να μας προσφέρει άνεση και απαλότητα με μία υφέρπουσα, προκλητική επικινδυνότητα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι λίγο μετά την ταινία του Noe για τη συλλογή Saint Laurent, ο Vaccarello ανακοίνωσε ότι η Deneuve θα είναι το πρόσωπο της νέας καμπάνιας του οίκου. Το σίγουρο είναι πως είτε επιλέξετε μία Saint Laurent κλασική μαύρη δερμάτινη καμπαρντίνα, ένα βολικό biker short ή μία πληθωρική ρόμπα με φτερά, θα αισθανθείτε κάτι. Ίσως και να νιώσετε την αγάπη, όπως τραγουδούσε και η Donna Summer.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News