Life & Arts Παρασκευή 14/07/2023, 13:59
LIFE & ARTS

Πέθανε ο Gerald C. Meyers – O άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο για το SUV

O Gerald C. Meyers, πρώην διευθύνων σύμβουλος της American Motors Corporation, πεθανε σε ηλικία 94 ετών

Πέθανε ο Gerald C. Meyers – O άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο για το SUV

O Gerald C. Meyers, πρώην διευθύνων σύμβουλος της American Motors Corporation, ο οποίος άνοιξε το δρόμο για τα SUV, πεθανε σε ηλικία 94 ετών.

Ο Meyers εντάχθηκε στην American Motors το 1962, μετά από θητεία στη Ford και την Chrysler, και ανέβηκε στην ιεραρχία καθώς η εταιρεία πάλευε να επιβιώσει σε μια αγορά που κυριαρχούνταν από τις λεγόμενες Big Three της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Το 1970, ο Meyers συμβούλεψε το διοικητικό συμβούλιο της AMC να μην προχωρήσει στην εξαγορά της Kaiser Jeep, εισήγηση που δεν εισακούστηκε από τους ανωτέρους του. Ο Meyers τέθηκε επικεφαλής του νέου εγχειρήματος αναβαθμίζοντας τα Jeep με καλύτερους κινητήρες, αναρτήσεις και εσωτερικούς χώρους, και διηύθυνε την ανάπτυξη του Jeep Cherokee, το οποίο κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1974. Οι πωλήσεις σύντομα αυξήθηκαν, σταθεροποιώντας τα κλονισμένα οικονομικά της AMC και ενισχύοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ευρύχωρα οχήματα εκτός δρόμου.

Παράλληλα, ηγήθηκε του σχεδιασμού ενός μικρού αυτοκινήτου και συνάμα ευρύχωρου. Το εγχείρημα κατέληξε, το 1975, στο Pacer: ένα κοντό, φαρδύ αυτοκίνητο τεσσάρων επιβατών με περίεργα καμπυλωτά πίσω παράθυρα.

To 1977 έγινε επικεφαλής της AMC η οποία παρουσίασε κέρδη ρεκόρ κατά το δεύτερο έτος της θητείας του. Το 1979 εν μέσω ενεργειακής κρίσης, οι τράπεζες αρνήθηκαν να χορηγήσουν νέα δάνεια στην AMC. Ο Meyers αναζήτησε έναν εταίρο και τον βρήκε στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, η οποία αγόρασε μερίδιο για 150 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 670 εκατομμύρια δολάρια σήμερα).

Η AMC άρχισε να πουλάει αυτοκίνητα της Renault στις ΗΠΑ και οι δύο εταιρείες άρχισαν να αναπτύσσουν από κοινού ένα νέο compact sedan που θα ονομαζόταν Alliance.

Αλλά τα προβλήματα της AMC συνεχίστηκαν. Το 1982, η Renault εγκατέστησε μια νέα διοικητική ομάδα και ο Meyers αποσύρθηκε στα 53 του χρόνια. Η Chrysler εξαγόρασε την AMC το 1987, καταργώντας τις περισσότερες δραστηριότητές της, αλλά διατηρώντας το εμπορικό σήμα Jeep.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μέσα στο «Μαρμάρινο Παλάτι»  του Ντουμπάι – Το σπίτι που πωλείται για 204 εκατ. δολάρια

Η οικογένεια που έβγαλε δισεκατομμύρια από την τσιγγουνιά και οι καβγάδες της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News