Life & Arts Κυριακή 2/04/2023, 07:30
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο Bill Gates έκανε test drive με όχημα αυτόνομης οδήγησης (video)

Ο Bill Gates έκανε test drive με όχημα αυτόνομης οδήγησης (video)

Στους πολυσύχναστους δρόμους του Λονδίνου έκανε τη βόλτα του ο Bill Gates, με ένα αυτοκίνητο αυτόνομης οδήγησης. 

Ο δισεκατοομυριούχος, παράθεσε τις σκέψεις του σχετικά με αυτή του την εμπειρία στο blog του, λέγοντας πως ήταν «μια αξέχαστη βόλτα» ενώ πρόσθεσε ότι «ήταν λίγο σουρεαλιστικό να βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο και να αποφεύγεις την κίνηση». 

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο συνιδρυτής της Microsoft, το ταξίδι περιελάμβανε έναν οδηγό που πήρε τον έλεγχο του αυτοκινήτου πολλές φορές. Ακόμα και έτσι όμως, ο Gates θεωρεί ότι τα αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης, χωρίς καν να περιλαμβάνουν τιμόνι, έρχονται πιο γρήγορα από όσο θα περιμέναμε. 

Δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο από την εμπειρία του:

 

Η τεχνολογία του αυτοκινήτου κατασκευάστηκε από τη βρετανική startup Wayve, η οποία συνεργάζεται με τη Microsoft στο λογισμικό αυτόνομης οδήγησης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως μεταδίδει το CNBC. Η startup που λειτουργεί για έξι χρόνια, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της Virgin Group, Richard Branson και του επικεφαλής επιστήμονα AI της Meta, Yann LeCun.

Καθώς η τεχνολογία προχωρά, τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να είναι καλά τόσο για το πορτοφόλι σας όσο και για τον πλανήτη, υποστήριξε ο Gates. Τα αυτόνομα οχήματα μπορεί τελικά να γίνουν φθηνότερα από τα κανονικά αυτοκίνητα και τα περισσότερα από αυτά θα είναι πιθανώς ηλεκτρικά.

Επί του παρόντος, ακόμη και τα πιο προηγμένα αυτόνομα οχήματα απαιτούν έναν οδηγό, ο οποίος μπορεί να αφήσει το τιμόνι, σε ορισμένες καταστάσεις και πρέπει να είναι πάντα έτοιμος να ανακτήσει τον έλεγχο. Το επόμενο βήμα, όπου το όχημα θα έχει τα ηνία, έρχεται μέσα στην επόμενη δεκαετία, έγραψε ο Gates.

Τα αυτοκίνητα για προσωπική χρήση, δεν θα είναι επίσης ο πρώτος, ο δεύτερος ή ακόμη και ο τρίτος τύπος πλήρως αυτόνομων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους, τόνισε. Προτεραιότητα έχουν τα φορτηγά και τα οχήματα παράδοσης μεγάλων αποστάσεων, ενώ ακολουθούν τα ρομποταξί ή η ενοικίαση αυτοκινήτων.

Οι καταναλωτές των ΗΠΑ πιθανότατα θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πλήρως αυτόνομα οχήματα μόνο μετά από μια πλήρη αναθεώρηση της υποδομής οδήγησης και της νομοθεσίας της χώρας, πρόσθεσε.

Πέρυσι, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ άνοιξαν το δρόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν χωρίς τιμόνι ή ακόμα και πεντάλ. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία συμβούλων McKinsey προέβλεψε ότι έως το 2035, περίπου το 37% των νέων επιβατικών αυτοκινήτων που θα πωλούνται, θα διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, όπου τα αυτοκίνητα μπορούν να χειριστούν τις περισσότερες καταστάσεις οδήγησης μόνα τους χωρίς οι οδηγοί να έχουν τον έλεγχο. Μέχρι εκείνο το σημείο, η βιομηχανία αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς θα αποφέρει έσοδα έως και 400 δισ. δολαρίων ετησίως, προέβλεψε η McKinsey.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η startup AI αναζήτησης που θέλει να απειλήσει την Google 

Νέο εργαλείο της Microsoft θα μετράει τη χρήση ενέργειας του Xbox σε πραγματικό χρόνο

Απορρίφθηκε η αγωγή κατά της Microsoft για την ύψους 69 δισ. δολαρίων εξαγορά της Activision Blizzard

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News