Life & Arts Τετάρτη 22/03/2023, 19:00
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτόνομη οδήγηση: Γιατί απέτυχε το πείραμα των Ford και Volkswagen

Αυτόνομη οδήγηση: Γιατί απέτυχε το πείραμα των Ford και Volkswagen

Το 2017, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούσαν να αναπτύξουν αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς. Η Ford πόνταρε 1 δισ. δολάρια σε μια startup που ονομάζεται Argo AI, σε μία προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στη δική της πρόοδο και αυτή των εταιρειών τεχνολογίας όπως οι Google, Uber και Tesla.

Δύο χρόνια αργότερα, η Volkswagen, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, επένδυσε 2,6 δισ. δολάρια στην εν λόγω εταιρεία, η οποία τότε υπολογιζόταν ότι άξιζε πάνω από 7 δισ. δολάρια. 

Μέχρι το 2021, η Argo AI αποτιμήθηκε στα 12,4 δισ. δολάρια και αριθμούσε 2.000 υπαλλήλους, με γραφεία σε δύο ηπείρους και δοκιμές αυτόνομης οδήγησης σε εξέλιξη, σε επτά πόλεις, σύμφωνα με το CNBC. 

Μάλιστα υπήρχαν και σχέδια για την κυκλοφορία μιας υπηρεσίας ταξί αυτόνομης οδήγησης στην αγορά έως το 2021, ανταγωνιζόμενη εκείνες της Waymo και του μεγαλύτερου αντιπάλου της Ford στο Ντιτρόιτ, General Motors.

Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2022, η Argo AI έκλεισε, αποδεικνύοντας πως οι επενδυτές είχαν προσδοκίες να δουν αποτελέσματα και τα χρήματα είχαν στερέψει. 

Μετά από έναν υπερβολικό ενθουσιασμό, τα έργα αυτόνομης οδήγησης αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ανάπτυξης της απαραίτητης τεχνολογίας και της δημιουργίας ενός επιχειρηματικού μοντέλου που είναι αρκετά κερδοφόρο για να δικαιολογήσει τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται σε αυτά. 

«Η πρόκληση για τη Ford και για όλους τους άλλους είναι να προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς να παρέχουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες μετακίνησης και να δημιουργήσουν μια βιώσιμη, αυτοσυντηρούμενη επιχείρηση, διατηρώντας παράλληλα το κόστος της υπηρεσίας προσιτό για τα άτομα που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες,» είπε ο Sam Abuelsamid, κύριος αναλυτής έρευνας στο Guidehouse Insights. «Ακόμα παλεύουν. Όλοι ακόμα παλεύουν με αυτό το κομμάτι».

Η Ford έχει περιορίσει τις φιλοδοξίες της και εστιάζει στην τεχνολογία που μπορεί να της αποφέρει έσοδα στο εγγύς μέλλον.
Οι αντίπαλοι προχωρούν, αν και μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να βγάλουν χρήματα. Στο μεταξύ, οι παρατηρητές της βιομηχανίας αναρωτιούνται ποια εταιρεία θα είναι η επόμενη που θα σταματήσει τις προσπάθειες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Tesla οραματίζεται ηλεκτρικά οχήματα χωρίς σπάνιες γαίες

Ποιο αυτοκίνητο είναι το best seller όλων των εποχών; Απλή ερώτηση, απροσδόκητη απάντηση

Tesla: Πως θα κρατήσει το προβάδισμα στο σημερινό ανταγωνισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News