Life & Arts Σάββατο 24/06/2023, 11:10
LIFE & ARTS

Πέντε μικρές καθημερινές συνήθειες για περισσότερη χαρά και υγεία 

Πέντε μικρές καθημερινές συνήθειες για περισσότερη χαρά και υγεία 

Οι περισσότερες ειδήσεις αναφέρονται σε αρνητικά γεγονότα, μεταξύ των οποίων και οι πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι, όπως η οικονομική κρίση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα. 

Ο Neil Pasricha συγγραφέας, podcaster και ομιλητής σε θέματα που αφορούν την ευτυχία, λέει γράφοντας στο CNBC, πως θέλει να το αλλάξει αυτό. 

Ο Pasricha έχει γράψει 10 βιβλία για την ευτυχία, την ευγνωμοσύνη, τις συνήθειες και την ανθεκτικότητα που έχουν ως κοινό το πώς να καλλιεργήσει κανείς μια θετική νοοτροπία, μέσα στο χάος. 

Ακολουθούν πέντε πρακτικές που υποστηρίζονται από έρευνα και κάνει κάθε μέρα για να νιώθει πιο ευτυχισμένος:

1. Ξυπνάει και τσεκάρει το «ikigai» του 

Το Ikigai είναι μια ιαπωνική λέξη που μεταφράζεται ελεύθερα ως «ο λόγος που σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε πρωί». Κάθε μέρα, εκείνος και η γυναίκα του γράφουν το ikigai τους, σε ένα κομμάτι χαρτιού και το αφήνουν στο κομοδίνο. Όπως λέει, χρησιμεύει ως αστέρι του βορρά και τους βοηθά να ξυπνήσουν με μια αίσθηση σκοπού.

2. Περπατά πέντε χιλιόμετρα τη μέρα

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευτυχία, δείχνουν μελέτες. Ο Pasricha επιλέγει το περπάτημα γιατί είναι καλό για την υγεία και βελτιώνει τη δημιουργικότητα. Συνήθως περπατάει πέντε χιλιόμετρα σε μία ώρα, κάνοντας κάποιο meeting, ή ακούγοντας κάποιο podcast. 

3. Δεν έχει πολλά στο μυαλό του 

Είναι εύκολο να μην είναι κανείς απολύτως συγκεντρωμένος όταν κάνει μία δραστηριότητα, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η ευτυχία κάποιου αυξάνεται όταν δεν αφήνει το μυαλό του να περιπλανάται και επικεντρώνεται στο να κάνει μόνο ένα πράγμα, είτε πρόκειται για ψώνια, για καθάρισμα ή για οτιδήποτε άλλο. 

Ο κανόνας του Pasricha, τον οποίο αποκαλεί «φόρεσε ένα κοστούμι» τον βοηθά να παραμένει συγκεντρωμένος: φοράει το ίδιο σακάκι, πουκάμισο, μπλε τζιν, παπούτσια και ρολόι σε κάθε ομιλία και συνέντευξη που κάνει. Με αυτόν τον τρόπο, δεν σκέφτεται το ντύσιμό του πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμφάνισή του.

Το ίδιο συμβαίνει και με το πρωινό του. Πίνει το ίδιο smoothie εδώ και 15 χρόνια. Έτσι δεν ανησυχεί για το τι θα φτιάξει για πρωινό την επόμενη μέρα, όταν μαγειρεύει το βραδινό.

4. Γράφει μία λίστα με τρεις εργασίες 

Για να μην έχει άγχος, γράφει μία λίστα με τις τρεις πιο σημαντικές εργασίες της επόμενης μέρας, πριν πάει για ύπνο. Ξεκινάει πάντα με την πιο δύσκολη, όπως τονίζει. 

5. Κλείνει το τηλέφωνό του την ώρα του ηλιοβασιλέματος 

Μελέτες δείχνουν ότι το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, μπορεί να καταστείλει τη μελατονίνη, επηρεάζοντας τα μοτίβα ύπνου, ενώ ο κακός ύπνος μπορεί να μειώσει την ευτυχία.

Ετσι λοιπόν, κλείνει το τηλέφωνό του σε ένα κουτί, για να περιορίσει την έκθεση στο μπλε φως. Χρησιμοποιεί επίσης πιο σκούρα φώτα και διαβάζει μυθοπλασία για να βοηθήσει τον εγκέφαλό του να ηρεμεί και να κάνει βαθύτερο ύπνο.

Κλείνοντας, ο Pasricha τονίζει ότι με όλες αυτές τις συνήθειες, ο στόχος δεν είναι, να είναι κανείς τέλειος, αλλά να νιώθει καλύτερα και πιο χαρούμενος σε σχέση με πριν. Οπότε αν βγαίνει εκτός πορείας, το μόνο που αρκεί να κάνει, είναι να προσπαθήσει να επιστρέψει σε τροχιά την επόμενη μέρα. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ποιο είναι το νέο μέτρο του πλούτου, σύμφωνα με έρευνα 

Οι Φινλανδοί δεν είναι ευτυχισμένοι, απλώς ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Ο Μπαράκ Ομπάμα μοιράζεται τη νούμερο ένα συμβουλή του για τις κόρες του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News