Business & Finance Τρίτη 13/06/2023, 19:34
BUSINESS & FINANCE

Ποιο είναι το νέο μέτρο του πλούτου, σύμφωνα με έρευνα 

Ποιο είναι το νέο μέτρο του πλούτου, σύμφωνα με έρευνα 

Πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται πλούσιοι, αλλά η μονάδα μέτρησης, δεν είναι απαραίτητα τα δολάρια και τα σεντ. Αντιθέτως, η ευημερία -και όχι τα χρήματα-, έχει γίνει ο κύριος δείκτης μέτρησης του πλούτου για τους περισσότερους ενήλικες σήμερα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της πολυεθνικής Charles Schwab, Modern Wealth Survey.

Χρειάζεται μια μέση καθαρή αξία 2,2 εκατ. δολαρίων για να θεωρηθεί κανείς «πλούσιος», διαπίστωσε η έρευνα — αλλά αυτή είναι η εκτίμηση που έδωσαν οι ερωτηθέντες για άλλους ανθρώπους.

Τι γίνεται με εσάς; Είστε πλούσιοι; Πόσα χρήματα χρειάζονται για να θεωρείτε τον εαυτό σας πλούσιο;

Από τους 1.000 ενήλικες που ερωτήθηκαν, περίπου το 48% δηλώνει ότι αισθάνεται ήδη πλούσιος. Ωστόσο, η μέση καθαρή τους περιουσία είναι 560.000 δολάρια — περίπου το ένα τέταρτο αυτού που πιστεύουν ότι χρειάζονται οι άλλοι για να είναι εύποροι.

Οι millennials είναι συντριπτικά πιο πιθανό να πουν ότι αισθάνονται πλούσιοι – με το 57% των ηλικιών 26 έως 41 ετών να λένε ότι αισθάνονται έτσι, σε σύγκριση με μόνο το 40% περίπου των Gen Z, Gen X και baby boomers. Για τους millennials που λένε ότι αισθάνονται πλούσιοι, η μέση καθαρή τους αξία είναι περίπου 530.000 δολάρια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι απόψεις των Αμερικανών για το τι χρειάζεται για να είναι κανείς πλούσιος έχουν αλλάξει από την εποχή πριν από την πανδημία.

Όταν η Schwab διεξήγαγε την Έρευνα Σύγχρονου Πλούτου (Modern Wealth Survey) πριν το 2020, οι άνθρωποι είπαν ότι η μέση καθαρή αξία που χρειάζεται για να θεωρηθεί κανείς πλούσιος ήταν 2,6 εκατ. δολάρια. Το 2021, αυτό το ποσό μειώθηκε στα 1,9 εκατ. δολάρια και στη συνέχεια ανέβηκε στα 2,2 εκατ. δολάρια το 2022 – όπου παρέμεινε φέτος.

Πώς διασταυρώνονται ο πλούτος και η ευημερία

Όταν ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να χαρακτηρίσουν τι σημαίνει για αυτούς να είναι πλούσιοι, ανέφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό το να έχει κανείς ευημερία (40%), από τα χρήματα (32%) και τα περιουσιακά στοιχεία (26%). Το 2017, η κορυφαία απάντηση στο τι σημαίνει πλούτος ήταν να έχει χρήματα (27%).

«Ένας από τους κινδύνους που διατρέχουμε είναι να πιστεύουμε ότι ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό θα μας φέρει ευτυχία, ειρήνη, βελτίωση της ζωής μας και των σχέσεών μας», δήλωσε ο Brad Klontz χρηματοοικονομικός ψυχολόγος. 

Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα, το 62%, των ενηλίκων στην έρευνα Schwab λέει ότι το να απολαμβάνουν υγιείς σχέσεις με τα αγαπημένα τους πρόσωπα περιγράφει καλύτερα τι σημαίνει πλούτος από το να έχουν πολλά χρήματα (38%). Παράλληλα 7 στους 10 ενήλικες τονίζουν ότι πλούτος είναι να μην χρειάζεται να αγχώνεσαι για τα χρήματα, όχι κάτι περισσότερο από αυτό. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Αυξήθηκε ο πλούτος των νοικοκυριών στο πρώτο τρίμηνο

Ερευνα: Ποια είναι η ηλικία του μέσου… δισεκατομμυριούχου

Τέλος το πάρτι για τους κροίσους του Λονδίνου – Ποιοι Έλληνες είναι πιο πλούσιοι από τον βασιλιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News