Κόσμος Κυριακή 11/06/2023, 12:45
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Φινλανδοί δεν είναι ευτυχισμένοι, απλώς ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Οι Φινλανδοί δεν είναι ευτυχισμένοι, απλώς ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Όταν ρώτησα τον Frank Martela τι τον κάνει χαρούμενο, άπλωσε το τηλέφωνό του και μου έδειξε μια φωτογραφία με μια σειρά παιδικών ποδηλάτων με έντονα χρώματα.

«Έπαιρνα το μικρότερο παιδί μου στο νηπιαγωγείο όταν είδα όλα αυτά τα μικροσκοπικά ποδήλατα – εκατοντάδες από αυτά παρκαρισμένα έξω», είπε.

Μερικά από τα παιδιά, που είναι μόλις 7 ετών, ταξιδεύουν από και προς το σχολείο μόνα τους και βγαίνουν να παίξουν επίσης μόνα τους.

Ο Martela, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Aalto στο Espoo, 12 μίλια από την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, εκτιμά την ελευθερία που έχουν τα τρία παιδιά του εκεί. «Τα μικρά παιδιά μπορούν να κινηθούν μόνα τους. Το θεωρούν δεδομένο».

Τα υψηλά επίπεδα κοινωνικής εμπιστοσύνης της Φινλανδίας θα μπορούσαν να είναι ένας λόγος που η χώρα κατατάσσεται ως η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο επί έξι συνεχόμενα χρόνια. Όπως σημειώνει το World Happiness Report, που κάνει την κατάταξη, οι περισσότεροι Φινλανδοί περιμένουν να τους επιστραφεί το πορτοφόλι τους αν το χάσουν.

Η χώρα είναι επίσης γνωστή για την ισορροπία που έχει επιτύχει μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι Φινλανδοί πραγματικά εκπλήσσονται που οι άνθρωποι σε άλλες χώρες δεν έχουν «απλές δεξιότητες», όπως το πώς να ανάβουν φωτιά στη φύση.

Έτσι οι Φινλανδοί αφήνουν ελεύθερα τα παιδιά, εμπιστεύονται τους γείτονές τους, βρίσκονται σε επαφή με τη φύση και φεύγουν από τη δουλειά στην ώρα τους.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι Φινλανδοί με τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Meri Larivaara, υπέρμαχος της ψυχικής υγείας. Μία καλύτερη λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει τους Φινλανδούς θα ήταν απλά «ικανοποιημένοι από τη ζωή τους», οπότε δεν τίθεται θέμα για ευτυχία. 

«Η ευτυχία έχει να κάνει περισσότερο με τα συναισθήματα και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται τα συναισθήματα», είπε χαρακτηριστικά. 

Συνεπώς, οι Φινλανδοί δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως εξαιρετικά ευτυχισμένους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, η χώρα μπορεί να είναι αρκετά απαισιόδοξη. Οι Φινλανδοί «δεν είναι τόσο καλοί στο να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας», δήλωσε η Meri Larivaara, υπέρμαχος ψυχικής υγείας. Αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι η απαισιοδοξία και η ικανοποίηση μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα.

Όπως σε πολλές χώρες, και η Φινλανδία παρουσίασε αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Την Άνοιξη του 2021, η ικανοποίηση από τη ζωή είχε μειωθεί μεταξύ των εφήβων, ενώ το άγχος, η κατάθλιψη και τα αισθήματα μοναξιάς αυξήθηκαν σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health.

Συνολικά, τα παράπονα ψυχικής υγείας από Φινλανδούς εφήβους αυξάνονταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Φινλανδία έχει επίσης γηράσκον πληθυσμό. Σύμφωνα με το Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού, το 21,9% του πληθυσμού της είναι 65 ετών και άνω. Η χώρα έχει επίσης το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων στον κόσμο, μετά την Ιαπωνία και την Ιταλία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

 

Διαβάστε επίσης:

Οι Φιλανδοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο – Μάθετε το μυστικό τους, και μάλιστα δωρεάν

Αυτές είναι οι πιο χαρούμενες χώρες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Αυτές οι δουλειές έχουν τους πιο δυστυχισμένους εργαζόμενους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News