GREEN ECONOMY

Σενάρια για «φρένο» στις τιμές της ενέργειας

Σενάρια για «φρένο» στις τιμές της ενέργειας

«Έχουμε κάνει σενάρια ακόμα και ακραία αλλά δεν τα παρουσιάζουμε ώστε να μην δημιουργηθεί σύγχυση» ανέφερε σε συνέντευξη του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δείχνοντας ουσιαστικά πως η αγωνία του οικονομικού επιτελείου έχει ενταθεί καθώς παραμένει άγνωστο πότε θα σταματήσει ο πόλεμος και που θα προσγειωθούν μετά τον πόλεμο οι τιμές κυρίως της ενέργειας. Η ελληνική οικονομία συμπαρασύρεται από την κρίση στην Ουκρανία καθώς εισάγει τόσο ενεργειακά όσο και διατροφικά προϊόντα αλλά και από το διεθνές περιβάλλον που πλέον μοιάζει σε πολλές πτυχές του πολεμικό. Η κυβέρνηση περιμένει να ανοίξει η ευρωπαϊκή στρόφιγγα ώστε να υπάρξει περαιτέρω στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς το υπάρχον σύστημα επιδοτήσεων δεν είναι αρκετό. 

Με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει εκτοξευθεί για σήμερα πάνω από τα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι εμφανές πως πλέον οι επιδοτήσεις του ρεύματος είναι αμελητέες και ο λογαριασμός θα πρέπει να μεγαλώσει. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάποιες εφεδρείες του προϋπολογισμού όπως άλλωστε υπολόγιζε και πριν το πόλεμο και το οικονομικό επιτελείο παρόλα αυτά πλέον δεν βρισκόμαστε στο σημείο αυτό όπου υπήρχε η εκτίμηση πως οι τιμές της ενέργειας θα αποκλιμακώνονταν μέσα στο καλοκαίρι. Πλέον είναι δεδομένο όπως έχει αναφέρει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πως οι υψηλές τιμές στην ενέργεια θα παραμείνουν για όλο το 2022.

Η ευρωπαϊκή λύση 

Η λύση όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση βρίσκεται μόνο σε παρέμβαση από την ευρωπαϊκή πλευρά, ούτως ώστε να επιδοτηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από ευρωπαϊκούς πόρους. Η Επίτροπος ενέργειας άνοιξε χθες την πόρτα για επιπλέον μέτρα και ένα προσωρινό πλαίσιο για κρατικές ενισχύσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη για ένα νέο προσωρινό πλαίσιο κρίσεων για τις κρατικές ενισχύσεις, παρόμοιο με εκείνο που εισήχθη για τον μετριασμό των επιπτώσεων της COVID-19. Επιπλέον, όπως προσέθεσε, «αυτό θα μπορούσε να τους επιτρέψει (στα κράτη) να αποζημιώσουν τις επιχειρήσεις για το μέρος της αύξησης του ενεργειακού κόστους που σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή. Για να θέσουν αυτά τα μέτρα στήριξης σε ισχύ, τα κράτη-μέλη χρειάζονται κεφάλαια. Ένα πράγμα που μπορούν να σκεφτούν είναι να φορολογήσουν προσωρινά τα απροσδόκητα κέρδη που δημιουργούνται από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα του ETS», συμπλήρωσε. 

Ουσιαστικά η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες τη δυνατότητα επιβολής ενός προσωρινού φόρου στα όποια υπερκέρδη αποκομίζουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού που δημιουργούνται από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέτρο όμως που ξεχωρίζει περισσότερο βάσει των ανακοινώσεων της Κομισιόν είναι η δυνατότητα για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έτσι ώστε να «φρενάρει» η κούρσα στις χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα ευρωομόλογο μαμούθ που θα δώσει διαφορετική ευελιξία στα κράτη-μέλη και βέβαια ζεστό χρήμα, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς την μπάλα των αποφάσεων φαίνεται πως θα πάρουν οι αρχηγοί των κρατών στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

E.E.: Σχέδιο έκδοσης ομολόγου-«μαμούθ» για ενέργεια και άμυνα

Ο πόλεμος αλλάζει τον ενεργειακό σχεδιασμό

Φυσικό αέριο: Κανονικά ο εφοδιασμός – Σχέδια για όλα τα ενδεχόμενα

Το σχέδιο απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο: Πώς θα μειωθεί η προμήθεια κατά 2/3 φέτος;

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News