Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 17:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο: Πώς θα μειωθεί η προμήθεια κατά 2/3 φέτος;

Τα μέτρα για τα νοικοκυριά

Το σχέδιο απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο: Πώς θα μειωθεί η προμήθεια κατά 2/3 φέτος;

Πολύ νωρίτερα από το 2030 σκοπεύει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μόλις μέχρι το τέλος του 2022 προγραμματίζει να περικόψει τις προμήθειες κατά τα δύο τρίτα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα προ ολίγου η Κομισιόν, για τον περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει μετάβαση σε εναλλακτικές προμήθειες και επεκτείνοντας την καθαρή ενέργεια πιο γρήγορα στο πλαίσιο των σχεδίων, τα οποία θα εφαρμόζονται με κύρια ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων.

Η Κομισιόν επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ θα μπορούσαν φέτος να αντικαταστήσουν περισσότερο από το ένα τρίτο (60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) από τα 155 δισ. κ.μ. που λαμβάνει η Ευρώπη ετησίως από τη Ρωσία. Επίσης, μέχρι το 2030, η αυξημένη χρήση βιομεθανίου και υδρογόνου θα μπορούσε να βοηθήσει.

Νέα αιολικά και ηλιακά έργα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ζήτησης φυσικού αερίου φέτος, ενώ ο τριπλασιασμός της χωρητικότητας μέχρι το 2030 (480GW αιολικής και 420GW ηλιακής ενέργειας), θα μπορούσε να εξοικονομήσει 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η μείωση κατά 1°C στους θερμοστάτες θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, ενώ έως το 2030, η αντικατάσταση των λεβήτων αερίου με 30 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 35 δισ. κυβικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο είχε επισημάνει και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο σχεδίου δέκα βημάτων για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Μέχρι τον Απρίλιο, η Ε.Ε. θα προτείνει νέους κανόνες που θα απαιτούν από τις χώρες να έχουν εξασφαλίσει το 90% της πληρότητας των αποθεμάτων φυσικού αερίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Αυτή τη στιγμή, το απόθεμα της Ε.Ε. είναι πλήρες κατά 27%. Σημειώνεται πως με το απόθεμα αυτό, σε συνδυασμό με τις προμήθειες από άλλες χώρες, η Ε.Ε. θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του χειμώνα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε μεταβολή των ενεργειακών προτεραιοτήτων των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, με τις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή να επιδιώκουν να απαλλαγούν πλήρως από την ενέργεια της Ρωσίας, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου.

Τα νέα σχέδια προστίθενται στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή που διαπραγματεύεται επί του παρόντος η ΕΕ, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να μειωθούν γρηγορότερα οι εκπομπές άνθρακα.

Τα μέτρα για τα νοικοκυριά

Η «Εργαλειοθήκη Ενέργειας» της Επιτροπής από τον περασμένο Οκτώβριο βοήθησε τα κράτη μέλη να μετριάσουν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών στους ευάλωτους καταναλωτές και παραμένει κρίσιμο πλαίσιο για εθνικά μέτρα δηλώνει η Κομισιόν. Σήμερα παρουσίασε στα κράτη μέλη πρόσθετη καθοδήγηση, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα ρύθμισης των τιμών σε εξαιρετικές περιστάσεις και ορίζοντας πώς τα κράτη μέλη μπορούν να αναδιανέμουν τα έσοδα από τα υψηλά κέρδη του ενεργειακού τομέα και την εμπορία εκπομπών ρύπων στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε η Κομισιόν, τα κράτη μέλη θα μπορούν να ορίσουν ρυθμιζόμενες τιμές για ευάλωτους καταναλωτές, νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμβάλουν στην προστασία τους. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν προσωρινά φορολογικά μέτρα για τα απροσδόκητα κέρδη ενεργειακών εταιρειών και κατ’ εξαίρεση να αποφασίσουν να δεσμεύσουν ένα μέρος αυτών των επιστροφών για αναδιανομή στους καταναλωτές. Τα μέτρα αυτά πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια για να διασφαλίζεται ότι είναι αναλογικά, περιορισμένα χρονικά και ότι αποφεύγουν αδικαιολόγητες στρεβλώσεις της αγοράς.

Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις προσφέρουν επίσης στα κράτη μέλη επιλογές να παρέχουν βραχυπρόθεσμη στήριξη σε εταιρείες που πλήττονται από υψηλές τιμές ενέργειας και να συμβάλλουν στη μείωση της έκθεσής τους στην αστάθεια των τιμών της ενέργειας μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Μετά από διαβούλευση σχετικά με στοχευμένες τροποποιήσεις στις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, η Επιτροπή θα διαβουλευτεί επίσης με τα κράτη μέλη σχετικά με τις ανάγκες και το πεδίο εφαρμογής ενός νέου προσωρινού πλαισίου κρατικής ενίσχυσης για την παροχή ενισχύσεων σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την κρίση, ιδίως όσοι αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

E.E.: Σχέδιο έκδοσης ομολόγου-«μαμούθ» για ενέργεια και άμυνα

Ευρώπη: Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία είναι «στρωμένη με αγκάθια» 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News