Green Economy Πέμπτη 2/12/2021, 17:45
GREEN ECONOMY

«Παζάρι» ΔΕΠΑ με Gazprom για φθηνότερο φυσικό αέριο

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια 2 δισ. κ.μ. το 2022

«Παζάρι» ΔΕΠΑ με Gazprom για φθηνότερο φυσικό αέριο

Ένα καλό συμβόλαιο με την Gazprom, που θα της επιτρέψει να δημιουργήσει ανταγωνιστικό μείγμα φυσικού αερίου για το 2022 και να στηρίξει τους οικιακούς καταναλωτές παρέχοντας εκπτώσεις, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του έτους που οι τιμές του καυσίμου θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, επιδιώκει η ΔΕΠΑ στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη ρωσική εταιρεία.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο ευαίσθητο περιβάλλον των υψηλών τιμών και των γεωπολιτικών διενέξεων είναι η φόρμουλα τιμολόγησης. Η σύμβαση της ΔΕΠΑ με την Gazprom Export, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom, για την προμήθεια 2 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως λήγει το 2026 και η βασική φόρμουλα τιμολόγησης είναι συνδεδεμένη σε ποσοστό 100% με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. 

Οι δύο πλευρές, ωστόσο, έπειτα από αίτημα της ΔΕΠΑ, η οποία κινήθηκε στη λογική να καρπωθεί τα οφέλη των χαμηλών τιμών LNG, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου, προχώρησαν σε τροποποίηση της σύμβασης σε αυτό το σκέλος, που προέβλεπε σύνδεση της τιμής για τα έτη 2020 και 2021 σε ποσοστό 60% με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου και σε ποσοστό 40% με τον δείκτη ΤΤF, δηλαδή τη χρηματιστηριακή τιμή που διαμορφώνεται στο hub της Ολλανδίας. Η εξέλιξη αυτή έφερε τότε μεγάλη ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά, αφού οι πολύ χαμηλές τιμές LNG περιόριζαν σημαντικά το συνολικό κόστος προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου για τη ΔΕΠΑ. 

Λίγους μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου για το 2021 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο του 2022, με τη ρωσική πλευρά να προσέρχεται με πρόταση για 100% σύνδεση της τιμής προμήθειας με τον δείκτη ΤΤF, εμπορική πολιτική που ακολουθεί με το σύνολο των πελατών της στην Ευρώπη, σε μια αντίστροφη πορεία από αυτή που ακολούθησαν οι ίδιοι τα προηγούμενα χρόνια πιέζοντας για συμβόλαια συνδεδεμένα με χρηματιστηριακές τιμές. Η εμπορική αυτή πολιτική γύρισε μπούμερανγκ σήμερα για την Ευρώπη με το ράλι της τιμής του LNG  και βέβαια η Μόσχα δεν έχει κανένα λόγο να την ανατρέψει. 

H ΔΕΠΑ, από την πλευρά της, δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι στο νέο περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσει τους Ρώσους προμηθευτές της για μια αντίστοιχη φόρμουλα τιμολόγησης με αυτή της διετίας 2020-2021, διαπραγματεύεται ωστόσο σκληρά για να περιορίσει το ποσοστό σύνδεσης της τιμής με τον δείκτη ΤΤF σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν ένα ανταγωνιστικό τιμολόγιο και ένα ανταγωνιστικό «καλάθι» προμήθειας, προς όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών της χώρας, αφού θα μπορέσει και η ίδια στη συνέχεια να προμηθεύσει τους πελάτες της σε φθηνότερες τιμές. 

Καθοριστική στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα είναι και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, στη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου. Προσδοκίες για ένα καλό συμβόλαιο με τη Ρωσία καλλιέργησε με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.  

«Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική Gazprom, ώστε και την επόμενη χρονιά να έχουμε ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου για να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά», είπε και συμπλήρωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι η οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο εν πολλοίς είναι εφικτή, επειδή η ΔΕΠΑ έχει ένα πολύ καλό συμβόλαιο με την Gazprom με ρήτρα πετρελαίου και όχι με ρήτρα LNG. Αυτό αξιοποιούμε για να μπορέσουμε να δώσουμε έκπτωση στους καταναλωτές». 

Για το 2022 η ΔΕΠΑ έκλεισε την περασμένη εβδομάδα νέο συμβόλαιο προμήθειας LNG με την Αλγερία για ετήσια ποσότητα 0,7 δισ. κ.μ. Η σύμβαση με την τουρκική Botas, μέσω της οποίας η ΔΕΠΑ προμηθευόταν σε ετήσια βάση 0,7 δισ. κ.μ. αζέρικου αερίου, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και δεν θα υπάρξει ανανέωση, αφού πλέον προμηθεύεται απευθείας μέσω του TΑP από τους Αζέρους 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως. Η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με άλλους παραγωγούς LNG, μεταξύ των οποίων και η Αίγυπτος, όπου βρέθηκε προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Ξιφαράς και είχε επαφές με την κρατική εταιρία EGAS. 

Διαβάστε επίσης:

Η νέα πηγή «καθαρής» ενέργειας: Η ακράτεια των ηλικιωμένων

ΔΕΗ: Βελτίωση οικονομικών μεγεθών σε 9μηνο και γ΄ τρίμηνο

Επίδομα θέρμανσης: Έχουν γίνει 640 χιλιάδες αιτήσεις – Οι προθεσμίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News