Green Economy Τετάρτη 1/12/2021, 19:59
GREEN ECONOMY

IEA: Μία ακόμη χρονιά – ρεκόρ για τις ΑΠΕ

IEA: Μία ακόμη χρονιά – ρεκόρ για τις ΑΠΕ

Μία ακόμη χρονιά – ρεκόρ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημειώθηκε φέτος, παρότι αυξήθηκε το κόστος των πρώτων υλών λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η παραγωγική δυνατότητα των ΑΠΕ παγοσμίως αυξήθηκε κατά περίπου 290 γιγαβατ φέτος. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν ιδιίως οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Αξίζει να σημειωθεί ότι έσπασε και το περυσινό ρεκόρ της ανάπτυξης ΑΠΕ.

Στην περίπτωση που η ανάπτυξη συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε η παραγωγική δυνατότητα των ΑΠΕ θα ξεπεράσει μέχρι το 2026 την αντίστοιχη από ορυκτά καύσιμα και από πυρηνική σωρευτικά.

Παρόλα αυτά, η παραγωγική δυνατότητα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χαμηλή για την επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2050. Συγκεκριμένα ο ρυθμός ανάπτυξης θα πρέπει να διπλασιαστεί.

Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ δήλωσε: «Το ρεκόρ ανάπτυξης των ανανενώσιμων πηγών ενέργειας φέτος είναι ένα ακόμη σημάδι ότι αναδύεται μία νέα παγκόσμια οικονομία ενέργειας».

Ο ίδιος επεσήμανε: «Οι υψηλές τιμές προϊόντων και ενέργειας που βλέπουμε σήμερα δημιουργούν νέες δοκιμασίες για τη βιομηχανία των ανανεώσιμων, αλλά οι υψηλές τιμές ορυκτών καυσίμων καθιστούν παράλληλα τις ΑΠΕ πιο ανταγωνιστικές».

Εμπόδια

Σύμφωνα με το σχετικό της ΙΕΑ, οι ανανεώσιμες θα αποτελούν περίπου το 95% της συνολικής ανάπτυξης που σημειώνεται στην παραγωγική δυνατότητα του ενεργειακού κλάδου από φέτος μέχρι το 2026. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ μόνο θα οφείλονται για τη μισή από τη συνολική αύξηση.

Ο Heymi Bahar, συντάκτης της σχετικής μελέτης δήλωσε ότι οι τιμές των πρώτων υλών δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η αιολική και ηλιακή ενέργεια θα είναι φθηνότερες από τα ρυκτά καύσιμα στις περισσότερες περιοχές. Αντιθέτως, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι το κανονιστικό πλαίσιο και τα μέτρα που θα ληφθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να επεκταθεί η χρήση των ΑΠΕ από καταναλωτές και τη βιομηχανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Επενδύσεις τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία

Η νέα πηγή «καθαρής» ενέργειας: Η ακράτεια των ηλικιωμένων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News