Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 18:24
ΣΥΝΕΔΡΙΟ POLITICO

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Επενδύσεις τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Επενδύσεις τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία

Την ευρεία γκάμα επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές που υλοποιεί η ΔΕΗ παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης. Επίσης, τόνισε ότι θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ οι επενδύσεις τη ΔΕΗ την ερχόμενη πενταετία, ενώ επεσήμανε ότι η στρατηγική για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: απολιγνιτοποίηση- μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, ψηφιοποίηση και πελατοκεντρική προσέγγιση.

Σε παρέμβασή του σε συνέδριο του Politico για τη βιωσιμότητα, ο Γ. Στάσσης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θα φύγουμε από τις λιγνιτικές περιοχές, αλλά θα αλλάξουμε το προφίλ των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, φωτοβολταϊκά και διαχείριση αποβλήτων, βιομάζα. Για πρώτη φορά έχουμε ένα πολύ αναλυτικό σχέδιο, το οποίο λαμβάνει μέριμνα και για τους κατοίκους των περιοχών αυτών» υπογράμμισε ο κ. Στάσσης.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δυνατότητα συμμετοχής των κατοίκων στις επενδύσεις της επιχείρησης σε ΑΠΕ, στα προγράμματα συνταξιοδότησης εργαζομένων σε μονάδες που αποσύρονται, αλλά και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των νεότερων. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο μετάβασης θα επιφέρει σταθερότητα και ευημερία στις λιγνιτικές περιοχές.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις, υπογράμμισε ότι όσο αυξάνεται η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, θα χρειαζόμαστε περισσότερες υβριδικές επενδύσεις, που θα συνδυάζουν παραγωγή με αποθήκευση ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τις επενδύσεις σε αυτό τον τομέα σχολίασε: «Δεν είναι η χρηματοδότηση το πρόβλημα (που εμποδίζει την ανάπτυξή τους). Υπάρχουν πολλά funds που θέλουν να επενδύσουν στις ΑΠΕ και περιμένουν τους κανόνες να γίνουν ξεκάθαροι, το θεσμικό πλαίσιο να δημιουργηθεί και οι κανονισμοί να καθοριστούν, ώστε να μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια. Βέβαια, πράσινο υδρογόνο και αποθήκευση είναι οι νέες τεχνολογίες που χρειάζεται να συμπληρώσουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ».

Σχετικά με την πορεία το Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης και απολιγνιτοποίησης, σημείωσε: «Ο κόσμος συμμετέχει στο πλάνο μας, και επενδύει μαζί μας. Κι εμείς εντοπίζουμε ποιες επιπλέον ικανότητες χρειάζονται και αξιοποιώντας άλλα ευρωπαϊκά κεφάλαια θέλουμε να τις αναπτύξουν ώστε να συμμετέχουν στην επόμενη μέρα της μετάβασης» «Όταν αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την απολιγνιτοποίηση, ήταν κοινό μυστικό ότι θα γινόταν σημείωσε. Είχε πολύ καλή αποδοχή από τον κόσμο γιατί επιτέλους είδε στο μέλλον του ορατότητα, σταθερότητα και ευημερία», σημείωσε.

‘Οπως εξήγησε η ΔΕΗ τα τελευταία 2,5 χρόνια υλοποιεί ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο που στοχεύει την ενεργειακή μετάβαση. «Το πρώτο βήμα ήταν η αναγνώριση ότι ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να γίνει. Στη Δυτική Μακεδονία που είναι η περιοχή της Ελλάδας με μεγάλη λιγνιτική παραγωγή ενέργειας, ήταν σε συνεχή πτώση κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια και ήταν φανερό ότι κάτι έπρεπε να γίνει. Η ΔΕΗ αναγνώρισε την ανάγκη και ξεκίνησε μια στρατηγική ενεργειακής μετάβασης».

Η μεγαλύτερη απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη

«Υλοποιούμε τη μεγαλύτερη απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη», σημείωσε, με στόχο η ΔΕΗ «να αποεπενδύσει από το λιγνίτη αλλά όχι από την παραγωγή ενέργειας. Να στραφεί από τη λιγνιτική παραγωγή στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και όχι μόνο στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και με επενδύσεις στο Waste to Energy (σ.σ. τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από απόβλητα) στη βιομάζα. Επίσης, επενδύουμε στην ανάπτυξη νέων ικανοτήτων των εργαζομένων που θέλουν να συνεχίσουν στη ΔΕΗ και τα επόμενα χρόνια».

Από την πλευρά της η Πολιτεία, εξήγησε, κάνει τις δικές της επενδύσεις «στα εδάφη που εμείς δεν θα χρησιμοποιούμε πια και επιστρέφουμε στο Κράτος. Νέες επιχειρήσεις άλλων κλάδων θα δημιουργηθούν εκεί, και πιστεύω ότι κάτι πολύ θετικό μπορεί να βγει από την μετάβαση για την ευημερία ολόκληρης της περιοχής», είπε.

Σχετικά με το ρόλο του φυσικού αερίου στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης, σημείωσε, ότι όσον αφορά τις κατοικίες δεν έχει νόημα η επένδυση σε δίκτυα φυσικού αερίου, και να αντικατασταθούν οι καυστήρες πετρελαίου με καυστήρες αερίου. «Θα είχε περισσότερο νόημα να προωθούμε τις αντλίες θερμότητας που βασίζονται στο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα παράγεται από Ανανεώσιμες», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Βελτίωση οικονομικών μεγεθών σε 9μηνο και γ΄ τρίμηνο

ΔΕΗ: «Γκάζι» στην ψηφιακή μετάβαση – Στρατηγική συνεργασία με Microsoft

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News