Green Economy Σάββατο 20/11/2021, 07:16
ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Αυξήθηκε κατά 22% μέσα σε έναν χρόνο η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου

Αυξήθηκε κατά 22% μέσα σε έναν χρόνο η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου

Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνεται η αποψίλωση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία, με τις απώλειες να έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας (Inpe) η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε κατά 22% σε ένα χρόνο. Η Βραζιλία ήταν μεταξύ των χωρών που δεσμεύτηκαν να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030 στη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26. Ο Αμαζόνιος φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια είδη χλωρίδας και πανίδας και ένα εκατομμύριο αυτόχθονες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα (5110 τετραγωνικά μίλια) χάθηκαν κατά την περίοδο 2020-21, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 2006. 

Αυξήθηκε κατά 22% μέσα σε έναν χρόνο η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου-1

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Joaquim Leite αναγνώρισε ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν μια «πρόκληση», αλλά, όπως έσπευσε να προσθέσει, «δεν αντικατοπτρίζουν ακριβώς την κατάσταση των τελευταίων μηνών». 

Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου έχει αυξηθεί επί της προεδρίας του Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος έχει ενθαρρύνει τη γεωργία και τις εξορυκτικές δραστηριότητες στο τροπικό δάσος. Ο ίδιος έχει συγκρουστεί στο παρελθόν με την Inpe κατηγορώντας την ότι δυσφημίζει τη χώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News