Green Economy Παρασκευή 12/11/2021, 18:54
GREEN ECONOMY

COP26: Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις – Λιγότερο αυστηρό το νέο προσχέδιο της συμφωνίας

COP26: Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις – Λιγότερο αυστηρό το νέο προσχέδιο της συμφωνίας

Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις των μελών της Cop26, αφού οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων κρατών αδυνατούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το κλίμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του προέδρου της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ, Alok Sharma, νέα προσχέδια της συμφωνίας θα διονεμηθούν στους αρμόδιους αργότερα μέσα στη μέρα.

Η επίσημη λήξη της Διάσκεψης έχει τεθεί σήμερα, ωστόσο οι συμμετέχουσες χώρες δεν φαίνεται να βρίσκονται κοντά στην επίτευξη του βασικού σκοπού της: τη σύναψη μίας ολοκληρωμένης συμφωνίας για την προστασία του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, η νέα εκδοχή της συμφωνίας είναι πιο ήπια. Ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνονται οι υποχρεώσεις των κρατών είναι λιγότερο αυστηρός, ενώ φαίνεται πως άτυπα περιλαμβάνεται ρήτρα υπαναχώρησης.

Ορυκτά καύσιμα

Στο νέο προσχέδιο της συμφωνίας θα διατηρηθεί η αυστηρή στάση απέναντι στα ορυκτά καύσιμα και τον άνθρακα. Ωστόσο, υπήρξαν τροποποιήσεις και σε αυτό το σημείο, έπειτα από αντιδράσεις που προέβαλαν ορισμένες χώρες μεταξύ αυτών και η Κίνα, που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα.

Πλέον, ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις των κρατών ως προς τα ορυκτά καύσιμα δίνει ένα περιθώριο ελιγμού και σε κάθε περίπτωση δεν οδηγούν σε πλήρη κατάργηση της χρήσης και κατανάλωσης άνθρακα.

«Αν θέλουμε να το πετύχουμε, χρειαζόμαστε μια ισχυρή ώθηση για να περάσουμε τη γραμμή» τερματισμού, «μας μένουν μόλις μερικές ημέρες και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν», τόνισε χθες από τη Γλασκώβη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η ερώτησή μου προς τους ομολόγους μου ηγέτες του κόσμου αυτό το απόγευμα, καθώς φθάνουμε στις τελευταίες ώρες της COP, είναι η εξής: Θα μας βοηθήσετε να τα καταφέρουμε, θα μας βοηθήσετε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία ή θα μας εμποδίσετε;»

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Αρκούν οι δεσμεύσεις της COP26 για τη διάσωση του πλανήτη;

COP26: Ο ΥΠΕΞ που εμφανίστηκε με το νερό έως τα γόνατα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News