Green Economy Παρασκευή 12/11/2021, 21:51
GREEN ECONOMY

Φετινή COP26: Η Διάσκεψη για το κλίμα με το μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα

Φετινή COP26: Η Διάσκεψη για το κλίμα με το μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα

Τουλάχιστον διπλάσιο είναι το ανθρακικό αποτύπωμα της φετινής Cop26 σε σχέση με την τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, σύμφωνα με σχετική έκθεση της βρετανικής Arup.

Συγκεκριμένα, για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης, η οποία τελειώνει σήμερα έπειτα από δύο εβδομάδες, απελευθερώθηκαν περίπου 102.500 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Η βρετανική Arup σημειώνει ότι ο αριθμός αυτός είναι ανάλογος με το ανθρακικό αποτύπωμα 8.000 Βρετανών κατοίκων.

Για το μεγαλύτερο ποσοστό της ρύπανσης (περίπου το 60%) ευθύνονται οι αεροπορικές μετακινήσεις των συμμετεχόντων της Cop και ιδίως οι διεθνείς πτήσεις. Επίσης, σοβαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο είχαν τα καταλύματα για τους συμμετέχοντες, οι υπηρεσίες αστυνόμευσης και ασφάλειας, οι μετακινήσεις από και προς τα συνεδριακά κέντρα καθώς και η τοπική διαχείριση των υπηρεσιών ενέργειας, νερού και αποβλήτων.

Προηγούμενα έτη

Η φετινή Cop26, κύριος στόχος της οποίας είναι η επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα, καθίσταται έτσι η πιο ρυπογόνα Διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ. Συγκριτικά, η πρηγούμενη Διάσκεψη του 2019 στη Μαδρίτη είχε αποτύπωμα 51.101 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Στο Παρίσι το 2015 ο αριθμός ανερχόταν στους 43.000 τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νωρίτερη ανακοίνωση του Alok Sharma, προέδρου της Διάσκεψης του ΟΗΕ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών όσον αφορά μία συμφωνία για το κλίμα θα συνεχιστούν και πέραν της επίσημης λήξης σήμερα.

moneyreview.gr με πληροροφίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

COP26: Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις – Λιγότερο αυστηρό το νέο προσχέδιο της συμφωνίας

Γιατί 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από θερμοπληξία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News