Green Economy Τρίτη 21/09/2021, 17:28
GREEN ECONOMY

IEA: Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη

IEA: Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη

Στη Ρωσία απευθύνθηκε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), προκειμένου να αυξήσει την εισροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι είναι ιδανική ευκαιρία προκειμένου να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη πάροχος ενέργειας. Η Ρωσία κινείται εντός των ενεργειακών συμβολαίων, που καθορίζουν τον ακριβή όγκο φυσικού αερίου που οφείλει να διοχετεύει στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι εξαγωγές προς τη Γηραιά Ήπειρο είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, την περίοδο πριν την επέλαση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Η ενίσχυση των εισαγωγών από την Ανατολή ενδέχεται να ενισχύσει τα αποθέματα της Ευρώπης πριν το χειμώνα και συνεπώς να μετριάσει την ενεργειακή κρίση. Οι τιμές αερίου στην Ευρώπη σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ καθημερινά, ενώ παράλληλα η Ρωσία έχει θέσει πλαφόν όσον αφορά επιπλέον εισροές που απαιτούνται για να ενισχύσουν τα αποθέματα. Η Νορβηγία αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διοχέτευση επιπλέον αερίου λόγω αναγκών συντήρησης, η Ασία προσελκύει μεγάλες ποσότητες LNG, ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις μόλις λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της περιόδου με τη μεγαλύτερη ανάγκη για θέρμανση.

«Η Ρωσία μπορεί να κάνει περισσότερα για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα αερίου στην Ευρώπη και να διασφαλίσει ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες στα κατάλληλα επίπεδα, ενόψει της χειμερινής περιόδου» που θα απαιτεί θέρμανση, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. «Πρόκειται επίσης για ευκαιρία για τη Ρωσία να αναδείξει το ρόλο της ως αξιόπιστου παρόχου στην ευρωπαϊκή αγορά», σημειώνεται στην ίδια ανάρτηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News