Green Economy Δευτέρα 20/09/2021, 20:59
GREEN ECONOMY

Πολωνία: Εξόρυξη λιγνίτη παρά το πρόστιμο 500.000 ευρώ ημερησίως

Πολωνία: Εξόρυξη λιγνίτη παρά το πρόστιμο 500.000 ευρώ ημερησίως

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει κανονικά την εξόρυξη άνθρακα στο σύνορο με την Τσεχία, παρότι επιβλήθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ για κάθε ημέρα που συνεχίζει τις δραστηριότητές του.

Το πρόστιμο αποφασίστηκε σήμερα έπειτα από τέσσερις μήνες όπου η Βαρσοβία αγνοούσε προηγούμενη εντολή για παύση της εξόρυξης λιγνίτη στο ορυχείο του Turów νοτιοδυτικά της Πολωνίας.

Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι η παύση θα έθετε σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Το ορυχείο ηλεκτροδοτεί μονάδα ηλεκτρισμού, η οποία παρέχει καλύπτει περίπου το 7% της συνολικής παροχής ηλεκτρισμού στη χώρα. Επίσης, απασχολεί περίπου 3.600 άτομα.

«Το πρόστιμο που αναφέρθηκε είναι δυσανάλογο με την κατάσταση και δεν δικαιολογείται από τα γεγονότα. Υποτιμά την τρέχουσα διαδικασία για εύρευση συμβιβαστικής λύσης», δήλωσε εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

O Marcin Romanowski, υπουργός Ενέργειας ανήρτησε στο twitter ότι «Το ΔΕΕ απαιτεί μισό εκατομμύριο ημερισίως σε πρόστιμο από την πολωνία για το γεγονός ότι η Πολωνία δεν άφησε τους πολίτες της χωρίς ενέργεια και δεν έκλεισε τα ορυχεία σε μία νύχτα. Είναι δικαστική λιστία και ξεκάθαρη κλοπή. Δεν θα πάρετε ούτε σεντ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Πολωνίας και Τσεχίας σχετικά με την εύρεση συμβιβαστική λύση συνεχίζονται, ενώ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι θέλει να βρεί μία λύση, η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News