Green Economy Τετάρτη 11/08/2021, 11:52
GREEN ECONOMY

ΚΕΔΕ: Ανοίγει ειδικό λογαριασμό και χορηγεί 500.000 ευρώ για αναδασώσεις

ΚΕΔΕ: Ανοίγει ειδικό λογαριασμό και χορηγεί 500.000 ευρώ για αναδασώσεις

Το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα «Δες το Δάσος» που θα συμβάλλει στην αναγέννηση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές που κάηκαν με ειδικό λογαριασμό στον οποίο η ΚΕΔΕ θα καταθέσει 500.000 ευρώ παρουσιάστηκε σε τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Η ΚΕΔΕ έθεσε σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των αναγκών αλλά και των προσφορών προς τους πληγέντες Δήμους από άλλους Δήμους, ιδιώτες και χορηγούς και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ανταπόκριση ήταν και εξακολουθεί να είναι τεράστια από τη μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη.

Οι σημαντικότερες ανάγκες αυτήν την ώρα των Δήμων είναι για ζωοτροφές αιγοπροβάτων και η αποκατάσταση των υποδομών των Δήμων που κάηκαν. Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τις ΠΕΔ της χώρας αποφάσισε το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών που οι πολίτες της θα μπορούν να συνεισφέρουν ώστε τα χρήματα να κατανεμηθούν στους Δήμους για να αποκαταστήσουν τις υλικοτεχνικές υποδομές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές (λάστιχα, γεννήτριες κλπ).

Πρωτοβουλία «Δες το Δάσος»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την απόφαση του δ.σ. για την πρωτοβουλία «Δες το Δάσος» με το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού, στον οποίο η ΚΕΔΕ θα καταθέσει πρώτη 500.000 ευρώ καλώντας πολίτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις που συνεργάζονται και στηρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε σε συντονισμό με το κράτος, ειδικούς επιστημονικούς φορείς και Δασαρχεία να ξαναγίνουν δάση άμεσα αλλά και με σχεδιασμό, οι περιοχές που κάηκαν. Ο αριθμός λογαριασμού θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα και τα social media της ΚΕΔΕ.

«Σήμερα θρηνούμε. Θρηνούμε τον εθελοντή δασοπυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, θρηνούμε τα 650.000 στρέμματα δάσους που χάθηκαν, θρηνούμε τη χλωρίδα και πανίδα που χάθηκε μαζί» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, προσθέτοντας: «Πρέπει να κινηθούμε άμεσα, με μέτρα που κινούνται σε δύο άξονες. Στις άμεσες δράσεις ανακούφισης των πληγέντων αλλά και σε αυτές που θα συμβάλουν στην αναγέννηση του περιβάλλοντος και στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να ξαναζήσουμε αυτή την εθνική τραγωδία».

Όπως είπε, στα πρώτα ανήκει ο μηχανισμός άμεσης αποζημίωσης χωρίς τις γνωστές δύσκαμπτες διαδικασίες, που μαθαίνουμε πως ήδη έχει σχεδιαστεί. Επίσης η ενίσχυση του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» με 200 εκατ. για την πρόσκληση 13 που αφορά σε αντιπλημμυρικά έργα αλλά και η προώθηση των έργων της πρόσκλησης 8 που αφορούν σε λύσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας.

Τα αιτήματα των πυρόπληκτων Δήμων

Στο δ.σ. της ΚΕΔΕ καταγράφηκαν τα αιτήματα των Δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές όπως τα ανέφεραν στη συνεδρίαση οι Δήμαρχοι Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός και Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης:

  • Άμεση και με απλές διαδικασίες των πρώτων αποζημιώσεων
  • Άμεσοι καθαρισμοί των καμένων εκτάσεων στον αστικό ιστό και στις δασικές περιοχές
  • Άμεση αναδάσωση και δέσμευση να μην αποχαρακτηριστούν οι καμένες περιοχές
  • Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα
  • Εξαίρεση των πληγέντων Δήμων από την κινητικότητα για έναν χρόνο ώστε να μην αποψιλωθούν οι υπηρεσίες τους.

Πρωτοβουλία για την ενίσχυση της αιμοδοσίας

Σημειώνεται ότι ο ρόεδρος της ΚΕΔΕ, μετά από επικοινωνία τόσο με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, κάλεσε όλους τους Δήμους να προχωρήσουν σε διαδικασίες για την ενίσχυση δράσεων αιμοδοσίας καθώς οι ανάγκες για αίμα στα νοσοκομεία είναι πολύ αυξημένες λόγω της όλης κατάστασης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News