Green Economy Δευτέρα 9/08/2021, 11:36
IPCC

«Κόκκινος συναγερμός» για την ανθρωπότητα: Η έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

«Κόκκινος συναγερμός» για την ανθρωπότητα: Η έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Ο καταστροφικός αντίκτυπος της ανθρώπινης δράσης στο κλίμα είναι γεγονός, τονίζουν επιστήμονες του ΟΗΕ σε μία έκθεση – ορόσημο, η οποία σημαίνει παγκόσμιο συναγερμό. 

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) είναι 42 σελίδες και δημοσιεύεται ενόψει της Συνόδου COP26 στη Γλασκώβη. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη για το κλίμα από το 2013. Μέσα στους επόμενους μήνες περιμένουμε τη δημοσιοποίηση και άλλων μεγάλων ερευνών. Έρχεται δε με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές από τη Μεσόγειο έως τη βορειοανατολική Ρωσία και τις ΗΠΑ.  

Οι επιστήμονες προειδοποιούν στην έκθεση της IPCC (που στηρίζεται σε πάνω από 14.000 επιστημονικές μελέτες) ότι οι συνεχιζόμενες εκπομπές αερίων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα οδηγήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από το κρίσιμο όριο της αύξησης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε μόλις μία δεκαετία. Παράλληλα τονίζουν ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» μία άνοδος των υδάτων κατά 2 μέτρα έως τα τέλη του αιώνα. Όσο για τα φαινόμενα που ζούμε σήμερα, δηλαδή τους ακραίους καύσωνες που φέρνουν πυρκαγιές, τους ισχυρούς τυφώνες και τις φονικές πλημμύρες θα ενισχυθούν σε συχνότητα και ένταση. 

Παρόλα αυτά οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως υπάρχει ακόμη ελπίδα. Αρκεί να μην καθυστερήσουμε άλλο. Αν τηρηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις για δραστικές μειώσεις στις εκπομπές ρυπογόνων αερίων μπορούν οι θερμοκρασίες να σταθεροποιηθούν. 

«Η σημερινή έκθεση της Ομάδας Εργασίας της IPCC είναι ένας κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα» σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας τώρα, μπορούμε να αποφύγουμε την απόλυτη κλιματική καταστροφή. Αλλά όπως γίνεται σαφές από τη σημερινή έκθεση δεν έχουμε πια χρόνο για καθυστερήσεις, δεν έχουμε περιθώρια για δικαιολογίες» σημείωσε ο Γκουτέρες και κάλεσε τους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας και όλους τους εμπλεκόμενους να φορείς να διασφαλίσουν ότι η COP26 θα στεφθεί από επιτυχία, δηλαδή από δεσμευτικές αποφάσεις και αποτελέσματα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News