GREEN ECONOMY

ΔΕΗ: Προς νέες συμφωνίες για τα βιομηχανικά τιμολόγια για την περίοδο 2021-2022

Η Επιχείρηση επιδιώκει την ένταξη ρήτρας που θα προβλέπει ότι μετά το 2023 οι χρεώσεις θα συναρτώνται με το χονδρεμπορικό κόστος 

ΔΕΗ: Προς νέες συμφωνίες για τα βιομηχανικά τιμολόγια για την περίοδο 2021-2022

Σε συνέχεια της καταρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Mytilineos για το νέο συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος έως το 2023, σε προχωρημένη φάση -σύμφωνα με πληροφορίες- βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με άλλες βιομηχανίες για τα τιμολόγια υψηλής τάσης για την διετία 2021-2022, με τις δυο πλευρές να συγκλίνουν στο ύψος των αυξήσεων των ανταγωνιστικών χρεώσεων και τις συζητήσεις να εστιάζουν σε άλλες παραμέτρους, όπως π.χ. το ποσοστό στο οποίο θα ενεργοποιείται η ρήτρα “take or pay” επί της μηνιαίας κατανάλωσης. 

Στόχος της ΔΕΗ είναι να υπογραφούν τώρα συμφωνίες που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής ρεύματος για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2022, με το σημερινό μοντέλο των σταθερών τιμολογίων για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Παράλληλα, η Επιχείρηση επιδιώκει να στείλει μήνυμα ότι από το 2023 και εφεξής – για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να παραμείνουν πελάτες της- οι επόμενες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος δεν θα έχουν προσυμφωνημένες χρεώσεις, αλλά θα συνδέονται με τις τιμές που διαμορφώνονται στην χονδρεμπορική αγορά.

Πρόκειται εν πολλοίς το μοντέλο στο οποίο βασίζεται η συμφωνία της ΔΕΗ με την Αλουμίνιο της Ελλάδος (Mytilineos), που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος στη χώρα, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, οι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας εξετάζουν τις εναλλακτικές επιλογές τους για την ηλεκτροδότηση των μονάδων τους με ανταγωνιστικό κόστος μετά το 2023, στο σημερινό τοπίο της ενεργειακής μετάβασης και με δεδομένες τις κυοφορούμενες αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ που αλλάζουν τα δεδομένα για το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών (Αλλαγές στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων, επιβολή συνοριακού δάσμού άνθρακα (CBAM) κλπ.). Έτσι, ορισμένες εταιρείες ξεκινούν διαπραγματεύσεις με παραγωγούς ΑΠΕ για την υπογραφή διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ενέργειας τα λεγόμενα PPA, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι όμιλοι αναπτύσσουν δικές τους μονάδες φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με ΑΠΕ και άλλοι εξετάζουν συνδυασμό λύσεων για την ηλεκτροδότησή τους (αγορές και από άλλους παραγωγούς εκτός ΔΕΗ, εισαγωγές κ.α.)

Αντίστοιχα η ΔΕΗ διαμορφώνει τη δική της στρατηγική λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική να απωλέσει μεγάλο μέρος του βιομηχανικού φορτίου τα επόμενα χρόνια, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική μείωση του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης, σε συμμόρφωση με τους στόχους που έχουν τεθεί για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Νέο κεφάλαιο

Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει στις σχέσεις της ΔΕΗ με την ενεργοβόρο βιομηχανία, με δεδομένο ότι για πάνω από 50 χρόνια, η ΔΕΗ σύναπτε μακροχρόνιες συμβάσεις με σταθερές τιμές. Αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ αναφέρουν ότι σε μία 2ετία από σήμερα, θα είναι ούτως ή άλλως ασύμφορη για πολλές βιομηχανίες η ηλεκτροδότησή τους από έναν συμβατικό προμηθευτή ρεύματος. Αντίθετα, η «επόμενη ημέρα» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ενεργοβόρων καταναλωτών περνά από τα «πράσινα» PPAs μέσα από τα οποία μπορούν οι βιομηχανίες να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής τους και κατ’ επέκταση το κόστος από την εκπομπή ρύπων. Την ίδια στιγμή, με δεδομένες τις επενδύσεις σε ΑΠΕ που δρομολογούνται, σε μια διετία θα υπάρχουν αρκετές μονάδες ΑΠΕ για να καλύψουν τις ανάγκες των εγχώριων βιομηχανιών. 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News