GREEN ECONOMY

ΔΕΗ: «Ρεύμα» για συμφωνία με την ενεργοβόρο βιομηχανία

Μετά την καταρχήν συμφωνία με τη MYTILINEOS - Τα σημεία σύγκλισης και τα «αγκάθια»

ΔΕΗ: «Ρεύμα» για συμφωνία με την ενεργοβόρο βιομηχανία

«Ρεύμα» για συμφωνία  της ΔΕΗ και με άλλες εταιρείες της ενεργοβόρου βιομηχανίας αναφορικά με τα τιμολόγια υψηλής τάσης φαίνεται να δημιουργεί η καταρχήν συμφωνία της ΔΕΗ με τη Mytilineos για τη νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος της δεύτερης έως το 2023.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του επικεφαλής της Mytilineos Ευάγγελου Μυτιληναίου για τον ρεαλισμό που επέδειξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τη ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης κατά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις και η εκτίμησή του ότι η στάση που τηρεί η ΔΕΗ «θα βοηθήσει συνολικά τη βιομηχανία κατά τη μετάβαση».

Υψηλόβαθμες πηγές της ΔΕΗ με τις οποίες συνομίλησε το «MR» έκαναν λόγο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία «διευκολύνει τη μετάβαση της βιομηχανίας στη νέα κατάσταση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η λειτουργία του Target Model) βαθμιαία και με όφελος και για τις δυο μεριές».  Σε ερώτηση για το αν η συμφωνία με τη Mytilineos αποτελεί πρόκριμα και για τις υπόλοιπες βιομηχανίες, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο».  Κάτι λογικό, εάν ληφθεί υπόψη ότι τα βιομηχανικά τιμολόγια είναι ατομικά για κάθε επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, από κύκλους της ενεργοβόρου βιομηχανίας μεταφέρεται ένα πιο θετικό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις (που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές του έτους) σε σχέση με αυτό που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ζυμώσεις μπορεί να έχουν προχωρήσει  αρκετά, ώστε να διατυπώνεται συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, ακόμα και έως στο τέλος του χρόνου.  Είναι κάτι που αποτελεί ζητούμενο για τις εταιρείες της βιομηχανίας, καθώς θα τους προσφέρει ορατότητα για τον χρόνο διάρκειας της νέας σύμβασης αναφορικά με το κόστος του ρεύματος, ώστε να καταρτίσουν με ασφάλεια τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σημείο σύγκλισης φαίνεται να προσεγγίζεται μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις και των δυο πλευρών σε σχέση με τις αρχικές τους θέσεις, με τις βιομηχανίες να έχουν αποδεχθεί την αύξηση των χρεώσεων και τη ΔΕΗ να εμφανίζεται πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο να εξετάσει τροποποιήσεις στην διάρθρωση των τιμολογίων που είχε προτείνει αρχικά.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις έχουν λήξει από το τέλος του 2020, αλλά  συνέχιζαν να ισχύουν με διαδοχικές παρατάσεις όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.Οι βιομηχανίες είχαν απορρίψει τις αρχικές προτάσεις της ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια, καθώς πέρα από τις αυξήσεις των χρεώσεων, είχαν συμπεριληφθεί και ρήτρες που όπως υποστήριζαν είναι καταχρηστικές. Η ΔΕΗ από την πλευρά της τόνιζε ότι δεν μπορεί να πουλά κάτω του κόστους της και ότι τα νέα τιμολόγια θα πρέπει να αντανακλούν τη νέα πραγματικότητα των αγορών του Target Model.

Το ευρωπαϊκό περιβάλλον

Είναι πάντως βέβαιο ότι η σύναψη συμφωνίας μεταξύ ΔΕΗ και ενεργοβόρου βιομηχανίας για τα τιμολόγια υψηλής τάσης θα έκλεινε ένα μεγάλο «μέτωπο» και για τις δυο πλευρές και θα εξάλειφε μια εστία αβεβαιότητας στο δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας του ράλι των ρύπων και των ανοδικών τιμών του φυσικού αερίου, η οποία πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανικών επιχειρήσεων, των ελληνικών μη εξαιρουμένων. Την παράμετρο αυτή άλλωστε ανέδειξε και σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του και ο επικεφαλής του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος,  σημειώνοντας την προσδοκία του ότι ο Διασυνοριακός Μηχανισμός  Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM) που θα παρουσιάσει η Κομισιόν σε ένα περίπου μήνα από σήμερα θα συμβάλλει στην ενίσχυση  της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και την θωράκισή τους από το φαινόμενο του carbon leakage προς τρίτες χώρες που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς που προκύπτουν από την πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Μυτιληναίος πάντως σημείωσε ότι το θέμα του CBAM είναι δύσκολο «από πολιτικής, τεχνικής και οικονομικής πλευράς», προσθέτοντας ότι «το ράλι των ρύπων είναι εδώ και θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό…»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News