Green Economy Δευτέρα 26/04/2021, 12:42
GREEN ECONOMY

Πώς θα γίνει η υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου

Στην Ελλάδα τα υπόγεια καλώδια είναι μόλις το 11% του δικτύου, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 50%

Πώς θα γίνει η υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου

Ξεκίνησαν τα πρώτα έργα υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου Μέσης Τάσης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΔΕΔΔΗΕ για την υπογειοποίηση 2.152 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου την τετραετία 2022-2025. 

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, στην Ελλάδα τα υπόγεια καλώδια είναι μόλις το 11% του δικτύου, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 50% και σε αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνονται σε ποσοστά 70% ή 80%. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει υπολογίσει ότι το ποσό που χρειάζεται για να κλείσει αυτό το κενό ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ. 

Το έργο ξεκινά με εργασίες στην περιοχή του Τατοΐου, που αφορούν στην κατάργηση εναέριου δικτύου Μέσης Τάσης, μήκους 3,4 χιλιομέτρων, και αντικατάστασής του από υπόγειο δίκτυο μήκους 4,3 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η οποία υπολογίζεται μέσα στον Ιούνιο, το εναέριο δίκτυο Μέσης Τάσης επί της Λεωφόρου Τατοΐου, από το ύψος της συμβολής της με την είσοδο των πρώην βασιλικών κτημάτων έως τη συμβολή της με την οδό Αγίου Αντωνίου στον Δήμο Αχαρνών, θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από υπόγειο.

Όπως είπε ο κ. Μάνος, το 2021 οι υπογειώσεις των καλωδίων θα αυξηθούν κατά 40% και θα φτάσουν στα 340 χιλιόμετρα. Για την περίοδο 2022-2025 θα γίνουν πάνω από 2.150 χιλιόμετρα υπογειώσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό από τα 187 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και σε άλλα προγράμματα, με το στόχο του ΔΕΔΔΗΕ να είναι να κλείνει το κενό με περίπου 600 χιλιόμετρα τον χρόνο. Το 30% του πλάνου αυτού θα γίνει στην Αττική και ένα 28% θα γίνει στα νησιά. 

«Για τα έργα αυτά θα χρησιμοποιήσουμε τρία εργαλεία. Στις περιπτώσεις που μας επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο χρησιμοποιούμε ίδιους πόρους του ΔΕΔΔΗΕ, δευτερευόντως τις αιτήσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης τις οποίες ετοιμάσαμε και εγκρίθηκαν και το πλάνο συγχρηματοδότησης 50%-50% με διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μάνος. «Για την επιλογή των περιοχών έχει γίνει μελέτη που περιέχει 21 κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέγονται εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, όπως δασικές, περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, οικονομική σημασία και ούτω καθεξής», πρόσθεσε. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Πιστοί στη δέσμευσή μας, βρισκόμαστε σήμερα στο Τατόι για να παρακολουθήσουμε τις εργασίες για το πρώτο έργο υπογειοποίησης εναέριων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ένα έργο, το οποίο καταρχήν προστατεύει τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου, που έχει η Αττική, από έναν κίνδυνο πυρκαγιάς. Και, βέβαια, βοηθάμε στο να μετατραπεί αυτό το πολύ σπουδαίο έργο για την ελληνική οικονομία, τα ανάκτορα του Τατοΐου, σε μουσείο. Και συνεχίζουμε την υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων σε όλη την Ελλάδα. Εδώ έχουμε 3,4 χιλ. υπογειοποίησης καλωδίων, με έναν προϋπολογισμό 450.000 ευρώ. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ θα επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσης και χαμηλής τάσης, και βέβαια στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων, τα οποία φυσικά όλοι ζήσαμε με τη «Μήδεια» τι μπορεί να προκαλέσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιήσουμε πόρους οι οποίοι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων. Η απρόσκοπτη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλει συνολικά στον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου της χώρας. Προχωράμε σε πηγές ενέργειας, οι οποίες δεν παράγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, τη βιοποικιλότητα και θωρακίζουμε τη χώρα μας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News