BUSINESS & FINANCE

ΔΕΗ-Mytilineos: Καταρχήν συμφωνία για τα τιμολόγια ρεύματος της Αλουμίνιον

«Το 2023, η ΑτΕ απεμπλέκεται από τη ΔΕΗ μετά από 60 χρόνια» - 10ετής συμφωνία με την Glencore - Στα 600 εκατ. ευρώ το υπό υλοποίηση επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου

ΔΕΗ-Mytilineos: Καταρχήν συμφωνία για τα τιμολόγια ρεύματος της Αλουμίνιον

Την επίτευξη επί της αρχής συμφωνία με την ΔΕΗ για το τιμολόγιο ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της  MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, από το βήμα της σημερινής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ομίλου.

Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, η συμφωνία  -που αναμένεται να υπογραφεί και να ανακοινωθεί επισήμως τις αμέσως επόμενες ημέρες, μόλις ολοκληρωθούν κάποια διαδικαστικά θέματα- είναι ικανοποιητική  και για τα δυο εμπλεκόμενα μέρη. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η νέα σύμβαση της ΑτΕ με τη ΔΕΗ -που θα επεκτείνεται έως το 2023- θα είναι η τελευταία, καθώς τη χρονιά εκείνη «θα τελειώσει η συνεργασία των δυο εταιρειών, μετά από 60 χρόνια».

«Θα μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα τον αποχωρισμό μας με τη ΔΕΗ, και θα προχωρήσουμε στο πρασίνισμα της Αλουμίνιον και φθηνότερη ενέργεια θα έχουμε», είπε χαρακτηριστικά.  Όπως εξήγησε, μετά το 2023 και τη λήξη της τελευταίας σύμβασης με τη ΔΕΗ, το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας θα καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου 826 MW  (που βρίσκεται υπό κατασκευή και είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της ΑτΕ)  όσο και από  ΑΠΕ (φωτοβολταϊκούς σταθμούς) μέσα από διμερείς συμβάσεις.

Ο CEO της Μυτιληναίος σημείωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ διεξήχθησαν σε «φιλικό κλίμα» και εξήρε τη στάση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση, σημειώνοντας ότι «ο ρεαλισμός του θα βοηθήσει συνολικά τη βιομηχανία για την ενεργειακή μετάβαση».

Διπλασιασμός μεγεθών τα επόμενα χρόνια 

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε επίσης ότι εκτελεί φέτος το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, είπε ακόμα ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων φωτοβολταϊκών από τα 1,48 GW που απέκτησε από την Egnatia Group.  Η αρχή θα γίνει με τα πάρκα 140 MW, που κλείδωσαν «τιμή» στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς παραγωγούς ΑΠΕ, ώστε να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) το επόμενο χρονικό διάστημα.  

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο πράσινων έργων που αναπτύσσει στο εξωτερικό, σημείωσε πως είναι υπό κατασκευή έργα συνολικής ισχύος 507 MW, από τα οποία τα 120 MW που βρίσκονται στην Αυστραλία πρόκειται να παραδοθούν άμεσα. Την ίδια στιγμή, πάρκα 444 MW είναι έτοιμα για κατασκευή, ενώ ένα χαρτοφυλάκιο 788 MW είναι ready to build έως τις αρχές του 2022. Το σύνολο των υπό ανάπτυξη έργων αγγίζει τα 1739 MW. 

Χάρη στην  ταχεία ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο ίδιος  προέβλεψε πως τα επόμενα χρόνια και ιδίως μετά το 2022 τα μεγέθη της εισηγμένης θα διπλασιαστούν. Έκανε επίσης λόγο για διπλασιασμό της κερδοφορίας της εταιρείας το 2022 σε σχέση με την τρέχουσα χρήση «που θα είναι αρκετά καλύτερη από αυτή του 2020». Κάνοντας δε έναν απολογισμό του 2020, υπογράμμισε πως το περασμένο έτος, εν μέσω των δυσκολιών που προκάλεσε ο κορωνοϊός, η MYTILINEOS πέτυχε τους δύο στόχους που είχε θέσει, δηλαδή να θωρακίσει τις λειτουργίες της από την πανδημία και να διατηρήσει τα οικονομικά της αποτελέσματα στα επίπεδα του 2019. 

Συμφωνία ύψους 1,5 δισ. με Glencore για προμήθεια αλουμίνας 

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε επίσης γνωστή την επίτευξη νέας συμφωνίας, δεκαετούς διάρκειας με τον μεταλλουργικό κολοσσό της Glencore. Όπως είπε πρόκειται για μία συμφωνία προμήθειας αλουμίνας, συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολαρίων βάσει της οποίας το Αλουμίνιο της Ελλάδας θα προμηθεύει με εξασφαλισμένες για τέσσερα χρόνια τιμές αλουμίνα και αλουμίνιο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News