Green Economy Τρίτη 20/04/2021, 12:22
GREEN ECONOMY

IEA για εκπομπές ρύπων: Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στα χρονικά φέτος

IEA για εκπομπές ρύπων: Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στα χρονικά φέτος

Οι συνδεόμενες με την ενέργεια εκπομπές ρυπογόνων αερίων οδεύουν προς αύξηση 5% φέτος, όπως προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Αυτό σημαίνει ότι η μείωση που επετεύχθη πέρυσι εν μέσω lockdown εν πολλοίς χάνεται. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση Global Energy Review οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την κατανάλωση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθούν στα 33 δισ. μετρικούς τόνους φέτος, αυξημένοι κατά 1,5 δισ. μετρικούς τόνους σε σχέση με το 2020. Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2010 και τη δεύτερη μεγαλύτερη στα χρονικά. 

«Είναι μία ζοφερή προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της Covid19 δεν είναι βιώσιμη για το κλίμα μας» τονίζει ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της IEA, στην έκθεση. «Εάν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δεν κινηθούν ταχύτατα για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, θα αντιμετωπίσουμε πιθανότατα ακόμη χειρότερη κατάσταση το 2022». 

Η προειδοποίηση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι αρχές βρίσκονται υπό πίεση τόσο να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους όσο και να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού. 

Σχεδόν 200 χώρες έχουν επικυρώσει τη Συμφωνία το 2015, που προβλέπει να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προ βιομηχανικά επίπεδα. Παρόλα αυτά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο 2021 η κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο 2021. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News